Na današnji dan rođen je Alfred Nobel

Piše
Mateo Galić

Oct 21, 2017

Na današnji dan, 21. listopada 1833. godine, u Stockholmu, rođen je švedski kemičar, izumitelj, filantrop, mirotvorac, kozmopolit i industrijalac Alfred Bernhard Nobel.

Alfred Nobel rođen je 21. listopada 1833. godine u Stockholmu kao treći sin Immanuela Nobela i Andriette Ahlsell Nobel. Njegov otac Immanuel Nobel bio je izumitelj (izumio je šperploču), ali bez novca da svoje ideje ostvari. Posebno se zanimao za korištenje baruta, u ono vrijeme praktično jedinog poznatog eksploziva, pa je to svoje zanimanje prenio i na sina.

11

Alfredova se obitelj 1842. preselila u Rusiju, gdje se otac počeo baviti izgradnjom morskih mina za potrebe vojske Carske Rusije. U Rusiji su Alfred i njegova braća, s obzirom na to da se materijalno stanje obitelji popravilo, imali najbolje učitelje, iako nisu išli u školu. Alfred je učio jezike i kemiju, a s 18 godina otišao je na četiri godine u SAD gdje je kraće vrijeme radio i studirao kod Johna Ericssona.

Nakon kraja Krimskog rata 1856. obiteljska tvornica je propadala, pa su se roditelji s najmlađim sinom vratili u Švedsku, dok su trojica starije braće pokušala spasiti pogon. Godine 1859. upravljanje obiteljskom tvornicom preuzeo je drugi sin Ludvig Nobel koji ju je značajno proširio.

2

Alfred se posvetio istraživanju eksploziva, osobito sigurnoj proizvodnji nitroglicerina (kojeg je 1847. otkrio Ascanio Sobrero) u kojem je vidio veliku zaradu u širokoj industrijskoj namjeni. Dana 3. rujna 1864. u njihovoj tvornici u Stockholmu dogodila se velika eksplozija u kojoj su život izgubila petorica radnika, uključujući i Alfredovog najmlađeg brata Emila.

Alfred Nobel, koji je osim švedskog izvrsno govorio ruski, francuski, engleski i njemački jezik, bio je veliki poklonik prirodnih znanosti. Nije se ženio, ali je navodno imao dvije velike ljubavi: barunicu Bertu Kinsky i mlađahnu Austrijanku Sophie Hess, koja ga je ostavila i udala se za nekog mladog austrijskog činovnika.

1865. godine Alfred Nobel je izumio svoj najvažniji izum – detonacijsku kapsulu koja je sadržavala živin fluminat, osjetljiv eksploziv pomoću kojeg se nitroglicerin mogao sigurno paliti u svako doba. Taj upaljač bio je osnova za svu daljnju tehnologiju eksploziva ali ipak nije postigao ništa da bi se nitroglicerin mogao lakše prevoziti ili baratati njime. Stoga je potražio način da ukroti nitroglicerin.

explosion-1325471_1920

Očito je rješenje ležalo u tome da se nitroglicerin preradi u krutu materiju kojom bi se moglo rukovati i to tako da se kakva porozna supsatnca namoči u njemu. Ispitao je sve vrste poroznih, neeksplozivnih, kemijskih inertnih tvari: papir, drvene otpatke, prašinu od razmrvljenih opeka, suhu ilovaču, sve dok godine 1887. nije nadošao na nesvakidašnju, iako prilično rasprostranjenu rudu – infuzorijsku zemlju.

Tako je nastao eksploziv, nalik na tijesto, koji je bio za 25 % slabiji od čistog nitroglicerina, ali unatoč tomu mnogo snažniji od baruta (koji se tada tvornički proizvodio) i lako se njime manipuliralo.

Kasnije je Nobel izumio gelignit (mješavina nitroglicerina i bezdimnog baruta ili nitroceluloze) koji je bio snažniji i čak se lakše s njim manipuliralo nego s dinamitom.

Bio je veoma plodan pronalazač, a o tome rječito govori činjenica da je patentirao čak 355 izuma.

“Predstavili su me kao ‘genija zla’, kao ‘trgovca smrću’, a ja sam samo radio za dobrobit čovječanstva. Jedini cilj mog života bio je širiti znanje, uvjeren da to znači prije svega širiti blagostanje” – pisao je Alfred Nobel 1896., pred kraj života, svojemu nećaku.

4

Kada je nekoliko mjeseci kasnije otvorena Nobelova oporuka njegov rođak, braća i ostala rodbina bili su neugodno iznenađeni; Alfred ih je u potpunosti isključio iz oporuke. Umjesto rodbini Nobel je svoje golemo bogatstvo od 31,5 milijuna švedskih kruna (premda današnjem tečaju to bi iznosilo oko 150.000.000 USD) ostavio čovječanstvu. Oporuku je Nobel, navodno, napisao na komadiću poderanog papira.

Alfred Nobel je izabran za člana Kraljevske Švedske Akademije znanosti 1884. g., koja će kasnije birati dva laureta Nobelove nagrade, a 1893. g. dobio je i počasni doktorat Sveučilišta u Uppsali.

Alfred Nobel veći dio svog život proveo je u Parizu, a 1891.g. preselio se je u San Remo, Italija. Nekoliko godina kasnije kupio je tvornicu oružja i željezaru Bofors, izgradio velebnu vilu u gradu Karlskoga i pripremao se za selidbu natrag u Švedsku iako nije volio nordijske hladnoće. U planovima ga je spriječila iznenadna smrt zbog krvarenja u mozgu 10. prosinca 1896.g.

abc

Četiri godine nakon njegove smrti, 29. lipnja 1900. godine utemeljena je Nobelova nagrada, a 1901. godine dodijeljene su prve nagrade za fiziku, kemiju, medicinu, književnost i mir.

Nobelova nagrada za ekonomiju dodjeljuje se od 1969. godine. Mnogi se, međutim, pitaju zašto kemičar Nobel nije predvidio nagradu za matematiku. Za to postoji nekoliko objašnjenja. Najsočnije je ono prema kojem je za to kriva neka žena koju je Nobel navodno volio, a koja je bila ljubavnica poznatog švedskog matematičara Goste Mittaga-Lefflera. Ipak taj trač nikada nije potkrijepljen povijesnim dokazima. Nagrade za kemiju i fiziku dodjeluje Švedska akademija znanosti, za medicinu (i filozofiju) Karolinski Institut u Stockholmu, a za mir komisija od pet članova koju bira Norveška narodna skupština (Storting).

Alfred Nobel je preminuo 10. prosinca 1896. godine u San Remu od posljedica krvarenja u mozgu. Na dan njegove smrti u Stockholmu se svake godine dodjeljuje Nobelova nagrada.

Nobelovu nagradu dobili su, između ostalih – Majka Tereza (za mir), Aleksandar Solženjicin (za književnost), Ivo Andrić (za književnost), Henry Kissinger (za mir), itd. Dok je francuski književnik i filozof Jean Paul Sartre odbio iz moralnih razloga primiti nagradu.

Istovremeno Nobelova je nagrada “zaobišla” takve velikane kao što su Lav Tolstoj, Henrik Ibsen, Nikola Tesla, Franz Kafka, Anton Pavlov Čehov i mnogi drugi.

Izvor: Wikipedija

 

Komentari