Zanimljivosti o dodjeli nagrada Oscar

Piše
Ena Kičeec

Feb 27, 2018

4. ožujka ove godine održava se najvažnija noć u Hollywoodu – jubilarna 90. dodjela Oscara. Ta najprestižnija filmska nagrada koju dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i znanosti, počevši sa dodjeljivanjem nagrada davne 1929. godine, nosi sa sobom brojne zanimljivosti.

Naziv „Oscar“

Službeno ime statue koja se dodjeljuje je Academy Award of Merit (nagrada za zasluge), a priča koja govori o tome kako je dobila naziv „Oscar“ potječe iz 1931. godine kada je izvršna tajnica Akademije, Margaret Herrick, prvi puta ugledala statuu rekla kako ju podsjeća na njezinog ujaka koji se zvao Oscar. Jedan od kolumnista je to čuo te zapisao da su zaposlenici Akademije statui dali nadimak „Oscar“ te je tako nastao naziv za ovu prestižnu nagradu.

Najviše nagrada

Tri su filma koja su osvojia najveći broj Oscara, njih 11. Prvi je Ben-Hur (1959) koji je bio nominiran u 12 kategorija, zatim Titanic (1997) koji je bio nominiran u 14 kategorija, te Gospodar prstenova: Povratak kralja (2003) koji je bio nominiran u 11 kategorija.

Meryl Streep

Glumica koja je ove godine oborila vlastiti rekord, ali i rekord Akademije po broju nominacija za najbolju glumicu ima ukupno 21 nominaciju uključujući i ovogodišnju za ulogu Katherine Graham u filmu The Post. S osvojena 3 Oscara, zajedno s Katherine Hepburn koja je osvojila 4 Oscara ,te Ingrid Bergman koja je osvojila 3, jedna je od tri glumice s najvećim brojem osvojenih nagrada koje dodjeljuje Akademija.

Voditelji

Ove godine dodjelu nagrada po drugi puta vodi Jimmy Kimmel, no osoba koja je najviše puta vodila Oscare je glumac i komičar Bob Hope s rekordnim  brojem od 18 dodjela. Dodjelu nagrada su više puta vodile brojne druge poznate osobe poput Whoopi Goldberg i Ellen DeGeneres, ali nitko od njih nije niti blizu obaranju rekorda.

Nova pravila

Zahvaljujući povijesnoj grešci koja se odvila na prošlogodišnjoj dodjeli Oscara prilikom pogrešne dodjele nagrade filmu La La Land za najbolji film umjesto filmu Moonlight, uvedena su neka nova pravila. Pravila uključuju veći broj ljudi koji kontroliraju dodjeljivanje omotnica, veći broj formalnih procedura te čak i probe za potencijalne situacije kao one prošlogodišnje.

Komentari