Google Chrome napokon blokira reklame

Piše
Vedran Mikulić

Feb 16, 2018

Od jučer, 15. veljače, aktivan je program za blokiranje reklama na Google Chromeu. 

Ako su vas do ludila dovodile reklame koje stalno “iskaču” na pregledniku Google Chrome, ovim “mukama” je došao kraj. Googleov web preglednik Chrome od sad dolazi s ugrađenim alatom za blokiranje oglasa.

Ovaj alat ipak neće blokirati sve oglase na svim web odredištima, ali bi trebao otkriti loše oglase i kazniti web odredišta koja ih prikazuju.

Kako će funkcionirati novi alat?

Kao dio inicijative Coalition for Better Ads, Google je odredio vrste oglasa koje više ne želi vidjeti na webu. Među njima su oglasi u skočnim (pop-up) prozorima, oglasi s video zapisima koji koje sami pokreću, oglasi koji se prikazuju prije no što se web stranica na kojima se nalaze učita, animirani oglasi i veliki ljepljivi oglasi.

Google će procjenjivati web odredišta analizirajući uzorak njihovih sadržaja te temeljem toga dodijeliti jedan od tri statusa: Passing, Warning ili Failing (u slobodnom prijevodu: može proći, žuti i crveni karton).

Web odredišta s crvenim kartonom dobit će priliku popraviti se. No, dok to ne učine bit će blokiran prikaz svih oglasa na njima.

Što se nas korisnika tiče, situacija je još jednostavnija. Kad otvorite web odredište Chromeov alat će provjeriti njegov status te vas upozoriti ukoliko je blokirao oglase i pitati vas treba li omogućiti njihov prikaz, piše Tportal.

Komentari