Na današnji dan umro je Joe Cocker

Piše
x-ica tim

Dec 22, 2017

Na današnji dan, 22. prosinca 2014. godine umro je engleski pjevač John Robert Cocker.

Glazbenu karijeru Cocker je započeo u svom rodnom gradiću Sheffieldu, Engleska, kad je imao tek 15 godina. Njegov prvi sastav bili su The Avengers (u kojima je pjevao pod umjetničkim imenom Vance Arnold), potom je surađivao sa sastavom Big Blues, kao i s The Grease Bandom. 1969. godine pojavljuje se na američkom TV showu Show Eda Sullivana.

Prvi veliki hit Cocker je imao s pjesmom With a Little Help from My Friends, obradom The Beatlesa na kojoj je gitaru svirao Jimmy Page. Iste godine održao je nastup na legendernom festivalu u Woodstocku.

Daljnji je uspjeh postigao obradom pjesme She Came In Through the Bathroom Window The Beatlesa, te vlastitim pjesmama, iznimno uspješnim Cry Me a River i Feelin’ Alright. 1970.  postiže najveći hit tog dijela svoje karijere s pjesmom The Letter s albuma Mad Dogs and Englishmen.

Početkom 1970-ih problemi s drogom i alkoholom usporavaju mu karijeru, no u 80-ima i 90-ima uspijeva se vratiti zahvaljujući nekolicini iznimno uspješnih hitova:

  • Up where We Belong, pjesma nagrađena Oscarom, otpjevana s Jennifer Warnes za film Oficir i džentlmen
  • You are So Beautiful
  • When The Night Comes
  • N’oubliez Jamais
  • Unchain my heart


Poznat po svom hrapavom glasu, u dugogodišnjoj karijeri je izdao gotovo 40 albuma. Cocker je slovio za velikog obožavatelja Hrvatske, u kojoj je nastupio nekoliko puta.

U dobi od 70 godina, 22. prosinca 2014., Cocker je umro u svojem domu u Coloradu od posljedica raka pluća.

Izvor: Wikipedia

Komentari