Zašto dim cigarete uvijek odlazi prema nepušaču?

Piše
x-ica tim

Oct 09, 2019

Sigurno si se barem jednom našao u ovoj situaciji – sjediš u kafiću, a preko puta tvoga stola sjede dvije pušačice. Ispuhuju dim cigarete koji ide, a kamo drugamo, nego baš prema tebi. Zašto uvijek dim ide prema nepušaču?

Svi znamo da pušenje nije samo loša navika, ono je smrtonosno. Međutim, ne moraš biti pušač da bi ti pušenje škodilo. Naime, najgore od svega je to što dim cigarete ne šteti samo pušaču nego i onima koji ga okružuju. Duhanski dim iz okoliša štetno utječe na nepušače koji borave u zadimljenom prostoru.

people-hotel-bar-drinks

Istraživanje provedeno na University Collegeu u Londonu pokazalo je da pasivni pušači imaju dvostruko veći rizik za smrt od bolesti srca. Također imaju veći rizik od karcinoma bronha i pluća.

Danas gotovo svi kafići imaju odijeljen prostor za pušače, ali opet se nekako dogodi taj nezgodan susret – pušač nasuprot nepušača. I kamo ide dim? Naravno, direktno u lice onoga koji ni ne puši. To se događa gotovo svakodnevno, ali zašto? Rješenje se ipak možda može pronaći. Naime, jedan od Murphyjevih zakona kaže upravo to – dim cigarete uvijek će otići prema nepušaču.

Komentari