Zašto je bilo potrebno bacati mačke iz aviona?

Piše
Igor Rudan

Aug 18, 2018

Kontroverzni je DDT prošao puni krug, od “čudotvornog oružja” i “kriptonita za komarce” do “toksičnog kolonijalizma” te pokrenuo znanstvena istraživanja ravnoteže ekosustava i klimatskih promjena.

DT je kratica za diklordifeniltrikloretan, kemijski spoj sintetiziran još 1874. godine. Njegovu djelotvornost u ubijanju insekata otkrio je švicarski kemičar Paul Hermann Müller 1939. godine. Stoga se u Drugom svjetskom ratu DDT masovno koristio kako bi se na bojišnicama diljem svijeta kontrolirali tifus, malarija i denga groznica. DDT je djelovao uništavajući prijenosnike tih smrtonosnih bolesti, uši i komarce.

Savezničke su snage zahvaljujući DDT-u gotovo iskorijenile tifus i malariju iz Europe. Na otočjima južnog Tihog oceana, prskanje DDT-jem radi kontrole malarije i denga groznice imalo je snažan učinak. Nakon rata, DDT je postao masovno dostupan i kao poljoprivredni insekticid. Tijekom poslijeratnog razdoblja činilo se kako nema kraja koristima od DDT-a. Odigrao je važnu ulogu u konačnom uklanjanju malarije iz razvijenih dijelova svijeta. Stoga ne čudi kako je, u jeku ovog oduševljenja, Paul Herman Müller dobio Nobelovu nagradu za medicinu 1948. godine. U 1950-im godinama primjena DDT-a u svijetu nastavila je rasti. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) započela je program iskorjenjivanja malarije u siromašnijim zemljama. Na golemom otoku Borneu, zaprašivanje je pobilo komarce, pa se učestalost malarije znatno smanjila, što je dočekano s velikim odobravanjem stanovništva. No, ubrzo su se krovovi kuća počeli urušavati, a obilne kiše prodrle su u kuće, uništile imovinu, i mnogi su oboljeli od upale pluća.

Stanovništvo je tada shvatilo kako je DDT pobio i ose, a ne samo komarce. Ose su se hranile gusjenicama. Gusjenice su, ostavši bez prirodnih neprijatelja na otoku, počele izjedati potporni materijal krovova kuća, uništivši stanovništvu imovinu. Ubrzo se pokazalo kako je taj problem relativno malen. Mali gušter gecko, naime, hranio se insektima koji su preživjeli zaprašivanje DDT-em. Gušteri gecko jako dobro toleriraju DDT, pa su ga počeli nakupljati u svom organizmu. Mačkama na Borneu gecko je, međutim, omiljena hrana. Ali mačke ne toleriraju DDT pa su se, jedući guštere, sve otrovale i poumirale. To je dovelo do nevjerojatno brzog razmnožavanja štakora na Borneu. Ostavši bez prirodnih neprijatelja, štakori su počeli prodirati u skladišta hrane i jesti sve što su zatekli. Tako su stanovnici Bornea, osim bez kuća, ostali i bez hrane. Ali ni to nije bilo najgore. Štakori su, naime, već nakon nekoliko tjedana počeli prenositi i kugu, koja je izbila epidemijski i počela se širiti među pokislim i izgladnjelim stanovništvom Bornea. Od SZO-a se tražilo hitno rješenje.

Komentari