Kako se pripremiti za online razgovor za posao

Piše
Petra Haleš

Jul 09, 2020

Novonastala situacija povećala je broj intervjua za posao koji se organiziraju online. Koje su njihove značajke i razlike u odnosu na klasične razgovore s poslodavcima i kako se adekvatno pripremiti? 

Aktualna pandemija utjecala je i na to da se razgovori za posao širom svijeta u sve većoj mjeri obavljaju online putem. Koje mogu biti prednosti ovakve vrste intervjua, iz kuta kandidata?

Online intervjui će vam svakako uštedjeti vrijeme potrebno da dođete na razgovor, možete se i lakše organizirati ukoliko je potrebno izaći s posla. S potencijalnim poslodavcem možete dogovoriti i fleksibilniji, manje standardni termin razgovora, ukoliko odgovara svima. Nekima od vas će online forma pomoći da budete sigurniji i eliminirate eventualnu tremu.

Donosimo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da se adekvatno pripremite za online intervju s potencijalnim poslodavcem.

Na što trebate obratiti pozornost prije online razgovora za posao?

Odaberite mjesto sjedenja koje će vam u potpunosti odgovarati. Imajući u vidu da se nalazite u prostoru koji vam je dobro poznat, kod kuće, važno je izabrati mjesto na kome ćete se osjećati ugodno, gdje vas nitko od ukućana, uključujući i kućne ljubimce, neće ometati ni na koji način.

To bi trebalo biti mjesto gdje vam eventualni vanjski zvuci neće smetati da dobro čujete sugovornike, što je bitno za neometani tijek razgovora, ali može biti važno i za vašu relaksiranost i samopouzdanje.

Nemojte zaboraviti tehničku pripremu.  Bitno je ispoštivati sve tehničke instrukcije koje stignu od potencijalnog poslodavca u svezi s realizacijom intervjua, kako biste se mogli pripremiti u potpunosti i uključiti u razgovor u dogovoreno vrijeme. Isprobajte funkcionalost Skypea, Zooma ili druge aplikacija koju koristite, funkcioniraju li kako treba, testirajte opremu i razgovor sami ili, po potrebi, s prijateljima ili članovima vaše obitelji.

Preporučujemo korištenje slušalica, s obzirom na to da na taj način možete dobrim dijelom isključiti sve nepotrebne zvuke koji bi vam mogli odvlačiti pozornost. Idealno rješenje, ukoliko postoji mogućnost, su slušalice s mikrofonom, putem kojih ćete imati najjasniji zvuk.

Podesite odgovarajući kadar s kojim ćete biti zadovoljni. Neverbalne komunikacije tijekom online razgovora manje mogu doći do izražaja, ali je bitno pobrinuti se da vaša „slika“ koju prima poslodavac  i u bukvalnom smislu bude što bolja.

To prije svega znači da ono što se vidi iza vas bude što jednostavnije, bez previše elemenata koji mogu eventualno skrenuti pozornost s razgovora. Ukoliko koristite telefon, poželjniji je horizontalni kadar, a stalak može pomoći da vam ruke budu slobodne, ako volite gestikulirati.

Razlike u odnosu na klasični intervju ipak postoje. Iako se struktura intervjua ne razlikuje od klasičnog, obratite pozornost na to da se ne preklapate u razgovoru s poslodavcem. Sačekajte da osoba koja trenutno govori u potpunosti završi rečenicu ili pitanje, pa se tek onda nadovežite. Iskoristite i pogodnosti situacije. Možete upotrijebiti dodatno računalo ili tablet i na njemu, na primjer, otvoriti tekst oglasa na koji ste konkurirali, kako biste imali pred sobom točan opis pozicije.

Neverbalna komunikacija i govor tijela su važna komponenta komunikacije, međutim tijekom online razgovora teže je procijeniti ih. Zato je važno da u izlaganju i odgovorima budete što jasniji, autentični i iskreni.

Sve što važi u pripremi klasičnog intervjua, važi i za online intervju. Ništa se ne podrazumijeva, pa je bitno napomenuti, obratite pozornost na osnovne savjete za pripremu za svaki razgovor. To znači da se trebate potruditi detaljno razumjeti poziciju za koju se prijavljujete, dobro upoznati poslodavca, aktualne projekte, vrijednosti i kulturu određene kompanije, te pripremiti pitanja za poslodavca.

Ukoliko obratite pozornost na gore navedene savjete, bit će te adekvatno pripremljeni za online razgovor za posao.

Sretno!

Komentari