Prva pomoć za opekline od sunca

Piše
Lorena Sikavica

Jul 10, 2020

Pretjerano izlaganje ultraljubičastom zračenju može ubrzati starenje kože, no opekline su prva posljedica neopreznog boravka na suncu. Što učiniti kad dobijete opekline?

Kad vam koža postane crvena, napeta i vruća i kad se pojave plikovi, to je znak da ste zaradili opekline i da morate pod hitno poduzeti mjere prve pomoći. Za ublažavanje opeklina možemo iskoristiti potpuno prirodne proizvode koje se mogu naći u svakoj kuhinji.

Aloe vera

Aloe vera je biljka s vrlo širokom primjenom, uključujući ublažavanje opeklina od sunca. Aloe Vera hladi kožu i utječe na liječenje i regeneraciju oštećenog tkivajer prodire u najdublje slojeve kože.

Krastavci

Krastavac narežite na kriške i stavite u zamrzivač. Nakon toga ga izradite u blenderu. Dobivenu gustu pastu nanesite na zahvaćeno područje i uživajte u olakšanju.

Med

Med je odlična pomoć za opekline od sunca jer ubrzava proces ozdravljenja i obnovu oštećenog tkiva. Preporučuje se nanijeti med na opečeno područje i ostaviti da djeluje nekoliko sati.

Lavanda

Eterično ulje lavande može smanjiti opekline i bolove, a djeluje i kao antiseptik te sprječava ožiljke. 20 kapi eteričnog ulja lavande stavite u 1,2 l destilirane vode. Čuvajte u hladnjaku i po potrebi nanesite na opečeno područje.

Čaj od kamilice

Kamilica je vrlo korisna za ublažavanje iritacija kože zbog opeklina od sunca. S dobro ohlađenim čajem od kamilice isperite kožu opečenu suncem.

Hladno mlijeko ili jogurt

Rashlađeno mlijeko ili jogurt ublažavaju bol i smanjuju neugodan osjećaj vrućine. Za još učinkovitije smirivanje nadražene kože, preporučuje se jogurt pomiješati s čistim Aloe Vera gelom i na kraju dodati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Masti u mlijeku i jogurtu pomažu koži zadržati vlagu i tako olakšavaju neugodnosti izazvane opeklinama od sunca.

Bijeli ocat

Bijeli ocat pomaže smanjiti neugodan svrbež i zatezanje kože, te smanjuje bol i upalu. Ocat pomiješajte s malo vode i nanesite na opekline od sunca. Malo octa možete dodati i u kupku.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje pruža prirodnu zaštitu od sunca, a također pomaže ublažiti posljedice opeklina. Za opekline od sunca preporučuje se nanijeti kvalitetno kokosovo ulje na zahvaćeno područje.

Soda bikarbona

Opekline u početku mogu biti vrlo bolne, jer je pH kože znatno niži nego inače. U tom slučaju pomaže i soda bikarbona koja je vrlo uspješna u ublažavanju opeklina. Zbog veće pH vrijednosti normalizira kiselost opečene kože i smanjuje nelagodu koja se javlja prvih nekoliko dana. ¼ šalice sode bikarbone dodajte u hladnu vodu i time isperite opečenu kožu. Isto tako od iste količine sode bikarbone i 5 kapi eteričnog ulja lavande možete napraviti smjesu koju zatim nanesete na kožu. Pričekajte da se smjesa osuši na koži, pa ju isperite hladnom vodom.

Komentari