ZmaJurjevo

Piše
Lorena Sikavica

Apr 13, 2016

Željeli biste na jedan dan zakoračiti u svijet nalik onom iz serije Igra prijestolja ili legendi o kralju Arthuru? U subotu, 23. travnja zagrebački park Maksimir ugostit će ZmaJurjevo i pretvoriti se u srednjovjekovno selo u kojem se bore vitezovi i nad kojim prelijeću zmajevi.

Kroz cjelodnevni kulturni, zabavni i edukativni program te ugostiteljsku ponudu u srednjovjekovnoj atmosferi, ZmaJurjevo će na jedan dan oživjeti povijest u zabavnom tonu i pružiti autentično iskustvo srednjovjekovnog života. Tako će se posjetitelji moći prošetati selom u srednjovjekovnom stilu, okrijepiti u taverni, pogledati tematsku izložbu u kapelici Sv. Jurja, čuti više o srednjovjekovnim alatima i starim zanatima te naći u zanimljivim situacijama karakterističnima za to doba. Uz to, moći će se i dobro zabaviti sudjelujući u streličarskom turniru, natjecanju u bacanju koplja u metu, potezanju užeta i igrama poput bacanja potkove i skakanja u vreći.

Večernji sati rezervirani su za svjetlosno-izvedbeni spektakl – predstavu o legendi borbe sv. Jurja u izvedbi Reda Čuvara grada Zagreba uz pratnju vokalnog ansambla za ranu glazbu MInstrel i svjetlosne efekte, a posjetitelje u jedinstvenom okruženju parka Maksimir očekuje i projekcija letećeg zmaja i simbolično paljenje jurjevskog krijesa.

Za najmlađe ZmaJurjevo donosi zanimljive sadržaje poput radionica kaligrafije, heraldike i izrade drvenih štitova, akrobatske radionice i lutkarske predstave, škole jahanja i streličarstva te čitanja bajki i prigodnih igara, među kojima su i potraga za zmajevim jajima, bacanje potkove, nošenje krumpira na glavi i skakanje u vreći.

ZmaJurjevo je inspirirano legendom o borbi Svetog Juraja protiv zmaja, a organizatori su Udruga Red Čuvara grada Zagreba, Centar za kulturu Maksimir i Javna ustanova Maksimir.

Komentari