Znakovi da je sugovornik vaše rasprave psihopat!

Piše
x-ica tim

svibnja 04, 2019

Kada čujemo riječ psihopat prvo nam na pamet mogu pasti Dexter Morgan ili Hannibal Lecter, ali činjenica je da se psihopati nalaze u našoj okolini i da su vrlo dobro prilagođeni.

Psihopati su oduvijek bili zanimljivi kako društvu, tako i stručnjacima zbog svojih osobina, ali i iznimne prilagođenosti u društvu zbog čega ih nije jednostavno uočiti. Ipak, kada sagledamo osobine koje posjeduju njihova prilagođenost društvu nije iznenađujuća i omogućava im prikriveno svakodnevno korištenje sposobnosti koje posjeduju.

Oni su prvenstveno neopisivo šarmantni, a zatim i manipulativni, a zbog nedostatka empatije manipulacijom se koriste svakodnevno, bilo s članovima obitelji, prijateljima ili poslovnim suradnicima, s ciljem ostvarivanja vlastitih želja i ambicija, ali i zabave. Međutim, postoje situacije kada do izražaja dolaze potencijalni znakovi da je netko psihopat, a jedna od njih je uvlačenje osobe u rasprave i/ili svađe.

Kada se psihopat osjeća ugroženo ili mu je jednostavno dosadno, on će vas uvući u raspravu za koju, ako bolje promislite, nije bilo realnog povoda, a prije nego se uopće snađete naći ćete se u situaciji gdje se branite, a uopće ne znate zašto. Slijedi nekoliko znakova da je osoba s kojom se raspravljate/svađate psihopat koja time želi postići samo jednu stvar – da se vi osjećate loše!

Lažu i uvijek imaju spremnu izliku

Njihove laži mogu biti toliko male i beznačajne da ih često uopće ne primijetite, a kada ih primijetite pitate se zašto netko laže za takve gluposti. Psihopate takve sitne laži iznimno zabavljaju i njima vas testiraju i ispituju vaše granice, a istina je da žele biti otkriveni jer time postižu ono što žele – provociraju, i na kraju se vi osjećate loše.

S druge strane, oni obožavaju i velike laži koje izazivaju velike drame. Tu do izražaja dolazi njihovo snalaženje u svakoj situaciji i na baš svako pitanje oni će imati spreman odgovor. Izlike koje koriste nerijetko uopće nemaju smisla, ali zbog načina na koji govore i svih ostalih manipulativnih sredstava kojima se služe više nećete preispitivati njega već sebe.

Obožavaju izigravati žrtve

Jedan od razloga zašto u svakoj raspravi vi na kraju preispitujete sebe jest upravo ovaj – oni obožavaju biti žrtva! Ne samo da vole biti žrtva već će se svaki put potruditi da upravo tako i ispadne, a vi ćete biti krivi i opet, naravno, osjećati se loše.

Ponekad se čini kao razgovarate s više različitih osoba

Kada se raspravljate s psihopatom možete uočiti njegove različite osobnosti i može vam se činiti kao da razgovarate s više različitih osoba. Ako se uspijete oduprijeti njegovim manipulacijama i ne preuzmete krivnju na sebe, on će se od napadača pretvoriti u osobu punu žaljenja i kajanja te će vas obasuti isprikama. Ako to ne upali opet će vas obasuti bujicom ružnih riječi i pokušati svaliti krivnju na vas. U tim trenucima izgledati će kao da u potpunosti gubi kontrolu.

Imate potrebu objasniti mu osnovne ljudske emocije

Ukoliko se nađete objašnjavajući zašto se povrijeđeni, zašto bi trebao imati više razumijevanja i empatije za vas, definitivno je vrijeme za uzbunu. Nije normalno objašnjavati nekome zašto bi trebao prestati povređivati vas jer nitko kome je stalo do vas neće vas htjeti vidjeti tužne i razočarane – osim naravno psihopata.

Ako ste prepoznali ove osobine kod nekoga iz vaše okoline možda biste trebali razmisliti o distanciranju od te osobe, ili barem razvijanju taktika kako vas više ne bi uvukla u rasprave iz kojih jedino što dobijete je neopisiv osjećaj iscrpljenosti.

Foto: Paul L Dineen, flickr

Komentari