Muzej čokolade Zagreb izabran za prestižnu Big SEE Award

Piše
Vedran Mikulić

Oct 28, 2020

Muzej čokolade Zagreb izabran za BIG SEE TOURISM AWARD 2020. te je također nominiran za Grand prix u kategoriji „Creative story and identity as experience“.

Muzej čokolade Zagreb u nešto manje od godinu dana svog postojanja prisustvovao je na različitim festivalima i natjecao se u različitim kategorijama za nagrade koje su se ticale inovacija u polju kulturnog turizma.

a

Muzej je nominiran i izabran za nagradu od strane BIG SEE tima. BIG SEE platforma ima za cilj prepoznati potencijal i kreativnost u svim sferama i sektorima, od arhitekture do dizajna, umjetnosti, kulture, sporta, znanosti sve do poduzetništva. Svake godine okuplja ljude iz kreativne industrije i poduzetništva iz svih 19 zemalja jugoistočne Europe kroz BIG SEE inicijative – nagrade, konferencije, festivale i izložbe.

„Muzej čokolade Zagreb specijaliziran je za interpretaciju povijesnog, geografskog i kulturološkog značaja čokolade. Kao autori stalnog postava suprug Domagoj I. Cerovac i ja osmisli smo koncept postava, a za dizajn i scenografske elemente angažirali smo dizajnericu Željku Zrnić. Jako nam je bitno da uz širu javnost i stručnjaci odlično reagiraju na inovativni način na koji smo predstavili povijest omiljene slastice“, pojasnila je vlasnica muzeja Ružica Božić Cerovac.

b

Stalni postav Muzeja podijeljen je u sedam prostorija. Kretanje kroz Muzej predstavlja šetnju kroz dugačku i bogatu povijest omiljene slastice. Scenografija svake prostorne jedinice pomno je promišljena kako bi stvorila jedinstvenu atmosferu i prenijela duh određene vremenske epohe važne u povijesnom razvoju čokolade. U službi kreiranja tog jedinstvenog osjećaja su boje, materijali, rasvjeta, mirisi, okusi kao i glazbena podloga.

c

Poseban naglasak stavljen je na interaktivnost pa se u stalnom postavu nalaze mjesta na kojima posjetitelji na razne načine mogu testirati svoja osjetila kroz zabavne i poučne zadatke.

Ova nagrada za Muzej čokolade osim priznanja za do sada ostvareni rad predstavlja i poticaj za daljnja stremljenja ka izvrsnosti u muzeološkom i širem društvenom aspektu.

Više o Muzeju čokolade Zagreb saznajte na: www.muzejcokolade.hr

Studentski četvrtak u Muzeju čokolade

Komentari