30 tisuća brucoša upisano, ostale čeka jesenski rok

Piše
Iva Bucić

Jul 20, 2016

Od gotovo 30 tisuća brucoša koji su se na hrvatske fakultete upisali u ljetnom roku, najviše ih je željelo upisati programe iz područja zdravstva. Maturante koji nisu imali sreće, u rujnu čeka jesenski rok, a na fakultetima je za njih ostalo oko 8 tisuća mjesta.

Društvene znanosti najpopularnije

Studijske je programe u ljetnom upisnom roku prijavilo 40 385 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je nešto više od 70 posto, preciznije 29 590 kandidata. Od te se brojke najveći dio brucoša opredijelio za društvene fakultete, njih 12 662. Tehničke je fakultete upisalo gotovo 4 tisuće studenata manje, za humanističke su se znanosti opredijelila 3393 brucoša, a za biomedicinu i zdravstvo njih 2608.

jesenski rok

Broj upisanih studenata prema područjima studija.

I ove su godine među brucošima najveći interes izazvale društvene znanosti. To ni ne čudi uzme li se u obzir da se najveći broj studija nudi upravo u tom području.

jesenski rok

Broj studijskih programa s obzirom na područje.

Prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote, najpoželjniji su studijski programi Izobrazba trenera na zagrebačkom KIF-u, Fizioterapija na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, Fizioterapija na riječkom Fakultetu zdravstvenih studija, Fizioterapija na osječkom Medicinskom fakultetu i studij i Logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu.

Oko 8 tisuća mjesta čeka jesenski rok

Na ljetnom je upisnom roku na željene fakultete upalo 29 590 brucoša, a za jesenski rok ostalo je još 8670 mjesta. Najviše je slobodnih mjesta, čak 1366 ostalo na Sveučilištu u Zagrebu. Na Sveučilištu u Splitu slobodno je još 475 mjesta, na Sveučilištu u Rijeci 406, na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera 580 mjesta, na Sveučilištu u Zadru 139 mjesta, na Sveučilištu u Jurja Dobrile u Puli 317 mjesta, na Sveučilištu u Dubrovniku 82 mjesta, a na Sveučilištu Sjever 194 mjesta.

Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku trajat će od 22. srpnja do 20. rujna, a valja napomenuti kako o visokom učilištu ovisi hoće li ili neće provesti jesenski upisni rok. Popis svih slobodnih mjesta pogledajte u tablici u nastavku.

jesenski rok

jesenski rok jesenski rok jesenski rok jesenski rok jesenski rok jesenski rok

Komentari