A gdje su grafiti?

Piše
Antonia Hrgović

Apr 28, 2016

Jeste li svjesni toga što vas prati u stopu dok hodate gradom? Svuda su oko nas. Na fasadi. Na semaforu. Na stanici. Na klupi. Na staklu. Na košu za smeće. Na kvaki. Na štandu. U tramvaju. Od onih zagonetnih: KAJ TI STARA RADI ZADAR?, preko filozofskih: NOĆU JE HLADNIJE NEGO VANI, do onih dubokih koji potiču na razmišljanje, kao na primjer KAJ MISLIŠ KAJ MISLIM.

Grafiti pokazuju kako diše grad i kako razmišlja puk. A upravo to se odnosi na jednu od definicija kulture prema kojoj ona prenosi obrasce razmišljanja i ponašanja određene mase. Masa su u ovom slučaju građani, stanovnici. To je pravo mase na slobodu govora, razmišljanja i izražavanja.

grafiti zagreb

Foto: Facebook. Lokacija: Crnatkova ulica

Za dio građana riječ je o vandalizmu, no za one koji su čuli za majstora imenom Banksy jasno je da se tu radi o nečemu mnogo višem. Engleski urbani umjetnik gradskih površina, Banksy, uspio je uzdignuti grafite na prepoznatljivu razinu ulične umjetnosti (graffiti art) koja formira pečat grada. Svojim političkim i društvenim kritikama kojima odišu njegovi uratci, dao je grafitima jednu sasvim novu, moralnu dimenziju.

Svoj manjak takta, grafiti često nadoknade humorističnom i iskrenom opaskom svoje neposredne društveno-političke okoline, opaskom koja izmami osmijeh i može donijeti čak olakšanje, jer nismo samo mi ti koji uviđaju da nije baš sve kako bi trebalo biti.

Kao što zapažamo grafite i razne natpise po gradu dok hodamo njime, tako bismo trebali kritički opažati i ono što se stvarno događa u društvu oko nas, a ne samo prolaziti zatvorenih očiju.

grafiti zg

Foto: Facebook. Lokacija: Vodnikova ulica.

Ne bih nužno uvrstila grafite u kulturnu baštinu, ali definitivno bih ih istaknula kao određenu subkulturnu manifestaciju vrijednu obaziranja, skretanja pažnje, a ponekad i pohvale. Uostalom grafiti su utkani u samu membranu grada – potvrđuju njegovu urbanost, dočaravaju njegov duh i malo koji grad ne raspolaže njima (Koji grad je bez grafita, nek’ baci kamen prvi!).

grafiti zg

Foto: Facebook, Lokacija: Savska cesta

Svi pokušaji grada u nastojanjima da opstane ta njegova urbana karakteristika su hvale vrijedni. Jedan od takvih je nedavna (22. travnja) akcija ZG street art u organizaciji ENTER Zagreb, koja se odvijala u najpoznatijoj zagrebačkoj ulici grafitaBranimirovoj ulici, iz koje je prije godinu dana nasilno i nenajavljeno odstranjen veći dio poznatog zida s grafitima kako bi bio zamijenjen reklamnim plakatima.

grafiti zg

Foto: Facebook

U ovoj enterakciji od prije nekoliko dana, sudjelovale su brojne poznate face iz svijeta javnog, društvenog i sportskog života u društvu s poznatim zagrebačkim grafiterem Mirom Petkovićem, kako bi obojali grad.

grafiti enterakcija

Unatoč tome što je već prošla, akcija nije završila! Naime, trajat će nekoliko mjeseci tijekom kojih će Zagrepčani ponovno moći doći i potpisati se na svoj grad.

Je li riječ o vandalizmu ili urbanoj umjetnosti kad je grafit u pitanju, procijenite sami, ali dajte mu šansu – zaslužio je.

A jedan od najopoznatijih grafita, HENDRIX na Željezničkom mostu, zbog kojeg je most u gradskom žargonu preimenovan u Hendrixov most, svojevremeno je maknut- no, srećom opet vraćen!

grafiti zg

Foto: LoDi media

Prije pola godine pokrenuta je inicijativa da se Željeznički most i službeno preimenuje u Hendrixov most. Hoće li inicijativa uroditi plodom pokazat će vrijeme.

Hoće li Hendrix sići sa Zelenog mosta?

Komentari