AIESEC iskustva: Praksa na Mauricijusu by Nataša Pudić

Piše
Nikolina Oršulić

Feb 12, 2016

Mauricijus, otočna država u Indijskom oceanu nadaleko poznata po svojoj ljepoti, Nataši Pudić je postala privremeni dom zahvaljujući programu volonterske prakse u organizaciji AIESEC-a, koji je trebao potaknuti lokalno žensko stanovništvo na poduzetništvo. No, projekt je doživio twist.

Praksu na Maurcijusu sam odabrala isključivo zbog projekta, a lokacija je bila dodatni bonus. Projekt je trebao motivirati i educirati žene na Mauricijusu da osnuju ili pokrenu svoje poduzeće. Međutim, na kraju je projekt bio povećanje svijesti o nasilju nad ženama i djecom kroz prezentacije u školama i javnu kampanju te podučavanje engleskog, matematike i umjetnosti djece i žena u skloništima za njihovu zaštitu.

Na projektu je sudjelovalo 20 volontera (1 iz Slovačke, 1 iz VB, 2 iz Francuske, 1 iz Rusije, 2 iz Australije, 5 iz Kine, 2 iz Indije, 2 iz Kenije i po jedno iz Kanade, SAD-a i Brazila). Svi zajedno smo živjeli u jednoj kući gdje smo dijelili sobe (po 5-6 ljudi), a fee je bio 1000 kuna.

Uglavnom smo dane provodili odlaskom ujutro ili poslije podne na plažu (ovisno o tome u kojim bismo smjenama volontirali), zatim bi volontirali u skloništima po 4 sata dnevno od ponedjeljka do petka, te bismo se navečer okupljali u kući i pravili planove što ćemo raditi idućeg dana u skloništima ili bi se pripremali za prezentacije koje bismo održavali u školama.

Photo galerija (7 slika)

Vikende smo provodili na prelijepim plažama, krstarili po otocima, obilazili prirodu ili, ako bi se zaželjeli zapadne kulture, obilazili shopping centre po Mauricijusu. Navečer smo uglavnom odlazili u glavni grad ili neki klub.

Iako projekt nije bio onakav kakav sam očekivala da bude, ipak mi je ova praksa bila nezaboravno iskustvo i da mogu birati ponovno, opet bih je izabrala. Mauricijus je predivan otok, jako je jeftin, u gradovima se nema baš što vidjeti, ali zato je priroda prekrasna, od nacionalnog parka i vodopada pa do plaža, obližnjih otočića i laguna.

Nisu sva iskustva tijekom boravka na Mauricijusu bila lijepa, no, stekla sam jako drage prijatelje s kojima sam i dalje u kontaktu, naučila puno toga i o sebi i o drugima te sam počela više cijeniti sve što imam u životu.

Foto: AIESEC

Komentari