Završena Europska sveučilišna prvenstva u Splitu

Piše
Mateo Galić

Aug 03, 2017

Završila su Europska sveučilišna prvenstva koja su održana u Splitu od 25. do 30 srpnja. Učestvovalo je 400 studenata sa 64 sveučilišta iz 27 europskih zemalja.

Europska sveučilišna prvenstva održala su se u košarci 3×3, odbojci na pijesku i sportskom penjanju. Cjelokupni je događaj uspješno realiziran uz podršku 156 volontera.

1

Tih su pet dana Riva, Poljud i Žnjan bili poprište uzbudljivim sportskim Igrama, a samo domaćinstvo istih predstavlja veliko priznanje za Hrvatsku i Split, kao dokazano dobre organizatore manifestacija iz područja studentskoga sporta.

Prvenstvo u košarci 3×3, donijelo je jedinu – brončanu medalju za Hrvatsku i Split, a odvijalo se od 26. do 28.7. na Rivi i Prokurativama.

Domaćin, Sveučilište u Splitu, u ovo je prvenstvo ušao sa dvije jake ekipe koje su dogurale do polufinala, gdje su obje nesretno poražene pa su se međusobno susrele u borbi za broncu. Tako je pred prepunom Rivom praktički igrao Split protiv Splita, a oba, opet – za Split. Na kraju je slavila ekipa Sveučilište u Splitu 2, koju su činili Luka PetrašićLovre ŠpraljaStanko Kujundžić i Ante Markoč ispred ekipe Sveučilište u Splitu 1 (Ivan RašetinaBože RadošDomagoj Kanaeti Dino Šipić).

2

Foto: unisport HR

Trećim uzastopnim europskim zlatom su se okitili predstavnici Univerziteta iz Kragujevca savladavši ekipu Sveučilišta St. Petersburg, dok su u ženskoj konkurenciji slavile predstavnice ukrajinskog Sveučilišta Vasyl Stefanyk.

U ukupnom plasmanu sveučilišta na Europskom sveučilišnom prvenstvu u sportskom penjanju, koje se od 26. do 28.7. odvijalo na Poljudu (SPK „Marulianus“) i u „Domu mladih“, Sveučilište u Splitu zauzelo je 8. mjesto sa 187, dok je Sveučilište u Zagrebu na 12. mjestu sa 143 osvojena boda. Od splitskih pojedinaca u muškoj konkurenciji, najuspješnijim se pokazao Nikola Kramarić, koji je u disciplini lead zauzeo sedmo, a u disciplini boulder 13 mjesto, dok je njegov kolega Neno Marušić u istoj disciplini zauzeo 28 mjesto. Barbara Gilić zauzela je visoko peto mjesto u boulderu, jedanaesto u kombinaciji te 12 u leadu speedu. Najuspješniji hrvatski predstavnik na ovom prvenstvu ipak je Borna Čujić sa Sveučilišta u Zagrebu kojem je medalja tijesno izmaknula u speedu boulderu, gdje je osvojio četvrta mjesta. U superkombinaciji bio je peti, šesti u kombinaciji te dvanaesti u leadu.

Dok su dva prvenstva bila gotova 28.7., sportska su uzbuđenja na užarenom žnjanskom pijesku trajala još dva dana pa su tribine obnovljenih terena te izgrađenog montažnog terena bile sve punije iz dana u dan. Organizacijom ovog prvenstva napokon su barem malo poboljšani uvjeti za odbojku na pijesku u Splitu, a da u taj sport treba ulagati dokazala je vrlo brzo i domaća ekipa Sveučilišta u Splitu – u sastavu Nikša Dell’Orco Mate Glaurdić – koji su u žestokoj konkurenciji završili na šestom mjestu u Europi. Njihove kolegice sa splitskog sveučilišta zauzele su 12. i 13. mjesto, dok su u muškoj i ženskoj konkurenciji slavili predstavnici Sveučilišta iz Varšave, a zanimljivost je kako su pobjednica ženskog i pobjednik muškog turnira – zapravo supružnici – što dvostrukoj kruni Poljaka daje jedan dodatan čar.

Inače, Europska sveučilišna prvenstva su se održavala pod Pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, a organizirali su ih Splitski sveučilišni sportski savez, Sveučilište u Splitu te Hrvatski akademski sportski savez. Partneri u organizaciji bili su Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija, Studentski centar Sveučilišta u Splitu, Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, Sportsko-penjački klub „Marulianus“ te Klub odbojke na pijesku „Žnjan“ .

Izvor: unisport.hr

Ovog ljeta u Splitu čak tri Europska sveučilišna prvenstva

Komentari