Aplikacija Sumirra – osobni financijski savjetnik za studente

Piše
Vedran Mikulić

Jul 24, 2017

Ukoliko želite pratiti studentske prihode ostvarene preko studentskog ugovora, tj. studentskog centra i znati koliko imate još prostora do idućeg poreznog praga, sve to omogućava vam aplikacija Sumirra.

Većina studenata tijekom svog obrazovanja svoj budžet puni raznim studentskim poslovima. Najčešći problem je vođenje računa o raznim limitima vezanim za oporezivanje zarade. Početkom ove godine ti su se limiti mijenjali, ali dali točno znate koliki su?

Zakon definira studentsku zaradu i njezino (ne)oporezivanje i tu morate voditi računa kako ne bi probili porezni prag. Kako se to ne bi dogodilo stiglo je rješenje u obliku aplikacije Sumirra, koja vodi brigu o svim zaradama preko studentskog ugovora, te upozorava na eventualna skora prekoračenja. Ovu aplikaciju osmislili upravo studenti: Petar Šegina s FER-a, Filip Šuste s TVZ-a te Stanko Krtalić Rusendić i Marko Božac s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Što je Sumirra?

Sumirra je osobni financijski asistent za studente koji prati studentske prihode ostvarene preko studentskog ugovora, tj. studentskog centra. Studenti nakon prijave mogu pregledavati svoje zarade te znati koliko imaju još do idućeg poreznog praga.

Kako se registrirati?

Trenutno je moguće registrirati se samo s AAI@EDU.hr računom zbog tehničkih razloga. AAI@Edu.hr račun može dobiti bilo koji student u Hrvatskoj na svom fakultetu. Više na www.aaiedu.hr.

Potrebni podaci?

Kako bi mogli pratiti prihode ostvarenih preko SC-a te povezati iznos s poduzećem, potrebni su sljedeći podaci:

  • Matični broj u SC-u
  • JMBAG
  • OIB

Prag za poreznu olakšicu?

Student/ica može biti porezna olakšica roditeljima dok zaradi manje od 15.000,00 kuna godišnje (gledaju se svi iznosi koji se uprihode preko žiro računa). Nakon što student/ica ostvari prihod u kalendarskoj godini više od 15.000,00 kuna, primjerice preko studentskog ugovora, on ili ona prestaje biti porezna olakšica roditeljima/skrbnicima. Naime, roditelji ostvaraju pravo na poreznu olakšicu za uzdržavanu osobu, tj. uvećani osobni odbitak za svako dijete. Zbog toga roditelj, ako prima plaću, plaća manji porez na dohodak svaki mjesec. Kada student/ica prijeđe prvi prag, roditelj gubi tu olakšicu zbog čega roditelj mora plaćati veći porez. Ovaj prvi prag reguliran je Zakonom o porezu na dohodak (članak 17.) i odnosi se na bilo koji oblik prihoda (stipendije, studentski rad, ugovor o djelu, kamate od štednje, dividende…).

BITNO: Porezna uprava neće “automatski” roditelju maknuti olakšicu kada student/ica prijeđe prag već će Porezna uprava to učiniti pri godišnjoj provjeri (početkom svake kalendarske godine). Nakon provjere, Porezna uprava zatražit će od roditelja da plati razliku, tj. veći porez za prethodnu godinu kao da nije bilo porezne olakšice.

Nakon što student/ica u kalendarskoj godini zaradi preko studentskog ugovora više od 15.000 kuna, na iznos iznad 15.000,00 kuna obračunat će se 24% poreza, ali se on neće plaćati do godišnjeg iznosa od 60.600,00 kuna. Kada student/ica zaradi preko 60.600,00 kuna, on/ona platit će 24% poreza i taj se iznos neće moći vratiti od Porezne uprave.

Koja je razlika između drugog praga u 2016. i 2017. godini?

Do 2016. godine, studenti su imali pravo na neoporezivu zaradu od 50.000,00 kuna preko studentskog ugovora. Porez, koji se platio na zarade preko tog praga (ili bilo koji drugi oblik poreza), student/ica je dobio/la natrag od Porezne uprave jer studenti uglavnom nisu iskoristili godišnji osobni odbitak.

Od 2017. godine, neoporezivi iznos smanjio se na 15.000,00 kuna godišnje te mu se pribrojio iznos godišnjeg osobnog odbitka od 45.600,00 kuna (12×3800) čime se dolazi do iznosa od 60.600,00 kuna. Tako se, na prvih 15.000,00 kuna ne obračunava niti plaća porez; na idućih 45.600,00 kuna se “obračunava” porez, ali se neće plaćati; a nakon 60.600,00 kuna godišnje će se plaćati porez.

Ovim rješenjem studenti efektivno koriste svoj osobni godišnji odbitak kroz svoj studentski rad, što prije nije bio slučaj. Tako će student/ica, koji plati neki oblik poreza, a zaradio je 60.600,00 kuna preko studentskog ugovora, neće imati pravo na povrat poreza (na što je imao/la pravo do 81.200,00 kuna do 2016. godine)

Ako vam još uvijek nije sve posve jasno, ne brinite, aplikacija Sumirra će vam sve izračunati.

Aplikacija je potpuno besplatna i dostupna je na web stranici sumirra.com u desktop i mobilnoj verziji, i na Facebook Messengeru.

Komentari