Arheološko blago Krke u NSK

Piše
Ana Leko

Jun 08, 2016

Izložba Burnum – arheološko blago Krke jučer je otvorena u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kao prvi program na projektu Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku.

Izložbom Burnum – arheološko blago Krke, koja je jučer otvorena u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica započinje s prvim programom na projektu Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku koji je početkom svibnja u svome prostoru predstavila medijima i stručnoj javnosti.

Izložbu Burnum – arheološko blago Krke Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira u suradnji s Javnom ustanovom Nacionalni park Krka i Gradskim muzejom Drniš u čijem je vlasništvu ovo arheološko blago. Na svečanom je otvorenju izložbe predstavljeno i prigodno englesko izdanje monografije The Burnum Archaeological Collection u nakladi Nacionalnoga parka Krka i Gradskoga muzeja Drniš.

Prisutne su pozdravili dr.sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, te mr.sc. Krešimir Šakić, ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Krka. O lokalitetu Burnum i njegovu značaju govorili su akademik Nenad Cambj i prof. dr. sc. Marin Zaninović, koji je ujedno i predstavio gore spomenutu monografiju o burnumskoj zbirci.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na svečanom je otvorenju izložbe istaknula da joj je izuzetno drago da se izložba predstavlja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, hramu hrvatske kulture, a posebno joj je zadovoljstvo što je Knjižnica tom prilikom bila domaćin uglednim znanstvenicima, doajenima hrvatske antičke arheologije, koji su govorili o izložbi i djelu.

The Burnum Archaeological collection, Arheološko nalazište Burnum jedno je od najvrjednijih lokaliteta kojima upravlja Javna ustanova Nacionalni park Krka. Izuzetno smo ponosni što se Burnum nalazi u Nacionalnom parku Krka te što imamo blisku suradnju s eminentnim stručnjacima iz područja arheologije, u Hrvatskoj i u svijetu, s kojima aktivno radimo na zaštiti i promociji ovog izuzetnog mjesta. Uz povijesnu važnost Burnuma ističemo i kulturološki aspekt putem kojeg lokalnom stanovništvu i posjetiteljima Parka želimo približiti shvaćanje načina života Rimljana na našim područjima. Kultura koja nam je ostavljena u nasljeđe od neizmjerne je povijesne važnosti i nastojimo je sačuvati za buduće generacije, – naglasio je na svečanom otvorenju izložbe mr. sc. Krešimir Šakić.

Izložba sadrži presjek istraživanja arheološkoga lokaliteta Burnum od početka 20. stoljeća do danas, izvorne rukotvorine poput oružja, oruđa, nakita i predmeta za svakodnevnu uporabu te bogatu nakladničku cjelinu znanstvenih radova, monografija i tematskih članaka iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

NSK postala Zelena knjižnica

Komentari