HKO posvađao studente stručnih i sveučilišnih studija

Piše
Iva Bucić

Apr 05, 2017

Još nekoliko dana traje javna rasprava o nacrtu Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, koji je posvađao studente stručnih i sveučilišnih studija.

Obje strane pokrenule su online peticiju, a s 3816 potpisa trenutno vodi peticija o pravu na jednakost u obrazovanju. Potpisnici te peticije smatraju da svrstavanje specijalističkih stručnih studija na nižu razinu od sveučilišnih rezultira degradacijom studenata stručnih studija na profesionalnom polju čime ih se dovodi u konkurentno nepovoljniji položaj na tržištu rada.

Sveučilište i dalje diskriminira 55 tisuća studenata

Druga peticija, prozvana peticijom protiv uništavanja obrazovnog sustava, prikupila je 1042 potpisa, a njeni potpisnici traže razdvajanje kvalifikacija. Oni predlažu provođenje inicijalne akreditacije svih visokih učilišta pod jednakim uvjetima kako bi se vidjelo koji se stručni studiji mogu svrstati u rang sa sveučilišnim i tako pravedno rangirati sve visokoškolske institucije i studentima jasno dati do znanja koji studij upisuju i što na njemu mogu očekivati, od znanja do zapošljavanja po završetku studija.

Uključite se u javnu raspravu o izmjenama HKO-a

Javna rasprava o novom Zakonu o HKO-o otvorena je do 7. travnja, a prijedloge i kritike ostavite na ovoj adresi.

Komentari