Uključite se u javnu raspravu o izmjenama HKO-a

Piše
Iva Bucić

Mar 19, 2017

Saga o statusu studenata stručnih studija konačno ulazi u završnicu, a i vi se do 7. travnja možete uključiti u e-savjetovanje o izmjenama i dopunama Hrvatskog kvalifikacijskog okvira.

Nakon što je tri godine na snazi bio Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, lani je Ustavni sud presudio da je izjednačavanje stručnih i sveučilišnih diplomskih studija neustavno, a Vlada u nacrtu novog HKO-a predlaže dva rješenja za to.

HKO – Izjednačavanje stručnih i sveučilišnih studija neustavno

Naime, novi prijedlog HKO-a sustav obrazovanja također dijeli u osam kategorija i definira uvjete pristupanja i ishode učenja svake od njih, a sporna sedma razina može e podijeliti na dvije ili tri podrazine. U prvom slučaju na razini 7.1. našli bi se sveučilišni diplomski studiji i integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studiji, a na razini 7.2 bili bi poslijediplomski specijalistički studiji. Prema drugom prijedlogu, kojeg podržava i Hrvatski studentski zbor (HSZ), sedma bi se razina podijelila na specijalističke diplomske stručne studije na razini 7.1, diplomske sveučilišne studije na razini 7.2 te na poslijediplomske specijalističke stručne studije na razini 7.3.

Iz HSZ-a, predstavničkog tijela svih studenata i studentica u Hrvatskoj, naglašavaju kako drugi prijedlog ne bi diskriminiralo diplomske stručne studije ni u kojem vidu, već bi se samo na odgovarajući način odvojilo studije na kojima su programi različiti.

Ovdje je važno naglasiti kako se ni jedna skupina studenata time ne stavlja u nepovoljan položaj.  Obje se vrste studija zadržavaju na 7. razini, dok predložene podrazine služe prije svega jasnijem naglašavanju temeljnih različitosti u izvođenju ovih studija, koje nepobitno postoje, pišu iz HSZ-a i ističu kako bi se time podigla transparentnost ostvarenih kvalifikacija prema tržištu rada.

Gotovo svaki treći student u Hrvatskoj upisan je stručni studij, a mjesto na sedmoj razini za njih znači da će njihove diplome europski i hrvatski poslodavci priznavati kao drugi stupanj visokog obrazovanja. U e-savjetovanje možete se uključiti na ovoj adresi.

Komentari