Cigareta je štetna, ali od pepela ima koristi

Piše
x-ica tim

Jul 10, 2019

Kako očistiti srebrni nakit ili zaštititi biljke od nametnika? Uz malo truda i s malo pepela mogu se napraviti čuda. Donosimo vam četiri korisna trika.

Nema dvojbe – cigarete su izrazito štetne. Kako je naš poznati pisac, Pero Kvesić, jednom rekao – to je samoubojstvo s odgođenim djelovanjem. Ali ovdje nije riječ o štetnosti cigareta, nego o tome, ako već imate tu ružnu naviku, kako dobro iskoristiti pepeo.

1. Zaštitite svoje kućne biljke

Pepeo je vrlo efikasan lijek protiv biljnih uši. Sakupljajte pepeo i pospite ga po površini zemlje u teglici ili oko zaražene biljke. To je odlično za prevenciju protiv dosadnih biljnih nametnika, a ako je biljčica već napadnuta, možete direktno po njoj posipati pepeo.

2. Očistite srebrni nakit

Duhan je jako bogat litijem, a prilikom gorenja cigarete nastaju mnogi spojevi među kojima je i cijanid. To je odlična kombinacija, uz par kapi vode ili limunova soka, za čišćenje srebra.

U toj kombinaciji, na mekanoj krpi, pepeo djeluje abrazivno, ali nježno i odlično će očistiti sve srebrne predmete od svih ružnih naslaga.

3. Riješite se dosadnih bradavica

Zvuči blesavo ali, navodno, djeluje. Prst lagano navlažite običnom vodom ili svojom slinom i utisnite ga u pepeo te nekoliko puta na dan stavite na bradavicu. Kroz par dana dosadne bi bradavice trebale nestati.

4. Uklonite boju za kosu s tjemena

Gotovo uvijek nakon bojanja kose, bilo u frizeraju ili u vlastitom domu, na čelu, ušima, vratu i uz rub vlasišta ostane boja koja ne izgleda nimalo privlačno. Tek nakon nekoliko pranja se uspije skinuti do kraja. Vrlo jednostavan trik za uklanjanje neželjenih mrlja od boje na koži je utrljavanje pepela.

Sve što treba je na vlažnu blazinicu staviti malo pepela i nježno utrljavati na mjesta gdje se boja za kosu zadržala. Pepeo u tom slučaju ima funkciju peelinga, ali toliko nježnog da ćete to jedva osjetiti, a problem će biti vrlo brzo riješen.

Zanimljivost!

Nekolicina kineskih znanstvena, prije nekoliko je godina, pronašla metodu pomoću koje se korištenjem pepela od cigareta može uspješno iz vode filtrirati opasni otrov arsen. Znanstvenici su pepeo iz cigareta pomiješali s aluminijskim oksidom. Kada su testirali to na zagađenoj vodi uspjeli su odstraniti čak 96% arsena i na taj ga način smanjili ispod maksimalne dozvoljene granice, piše Dnevnik.hr.

Komentari