6 savjeta kako zaštititi kožu od hladnoće

Piše
Lorena Sikavica

Jan 02, 2020

U zimskim danima koji naša koža zahtijeva posebnu zaštitu. Zato ti donosimo nekoliko važnih savjeta kako zaštititi kožu od hladnoće.

Došli su hladniji dani i tvojoj je koži potrebna posebna njega. Vlaga u zraku, hladnoća, velika razlika vanjske i unutarnje temperature i jak vjetar mogu lako dovesti do oštećenja zaštitnog vanjskog sloja kože. Zato bismo trebali dobro pripaziti na zaštitu kože u hladnijim danima.

1. Pij dovoljne količine vode

water-1585192_1920Voda ima važnu ulogu kada je riječ o očuvanju zdravlja kože. Hidratacija pridonosi elastičnosti i mekoći kože pa je važno redovito piti vodu, ne samo ljeti, nego i zimi. Možda ne znaš, ali većina ljudi koji zimi ne piju dovoljno vode imaju dehidriranu i suhu kožu. Kad nastupe niske temperature, koža, a naročito lice, skloni su isušivanju.

Po zimi se obično pije manje vode jer se zbog hladnoće manje osjeća žeđ, a i ne znojimo se toliko kao ljeti. Stručnjaci preporučuju da i zimi obavezno pijemo barem osam čaša vode na dan. Ako se mnogo krećeš, najbolje je da uz sebe za svaki slučaj uvijek imaš bočicu svježe vode.

 2. Izbjegavaj preduga tuširanja

U hladnim zimskim danima preduga tuširanja strogo su zabranjena. Naime, pretjerano tuširanje i upotreba gelova za tuširanje neće dodatno hidratizirati tvoju kožu, već potpuno suprotno. 10-ak minuta tuširanja mlakom vodom sasvim je dovoljno.

3. Koristi blage losione i mlijeko za čišćenje

Bez dodatne njege u hladnijim danima, na našoj se koži mogu se javiti ozbiljniji dermatološki problemi poput iritacija, mrlja i crvenila. Upravo je zato važno da zimi svoju kožu njeguješ hidratantnim kremama i losionima. Neka kreme koje koristiš imaju što veći udio masti kako ne bi došlo do isušivanja, ni u kojim vremenskim uvjetima. Barem jednom tjedno napravi i njegujući piling za cijelo tijelo.

4. Nemoj zaboraviti kremu za ruke

cream-194116_1920

Koža naših ruku je vrlo tanka, osjetljiva i često suha, a to je razlog zašto je upravo ona zimi najizloženija. Hladan i suh zrak posebno isušuju kožu ruku, a često se zna javiti neugodan svrbež, crvenilo ili pucanje kože. Zato su hidratantne i hranjive kreme za ruke posebno važne u zimskim danima. Barem nekoliko puta dnevno maži svoje ruke prirodnim kremama, kokosovim uljem ili kremom sa shea maslacem. Oni će dodatno nahraniti i obnoviti oštećenu kožu tvojih ruku.

 5. Zaštiti svoje usne

I svojim usnama posveti dodatnu pažnju. Nekoliko puta dnevno obavezno nanesi hidratantni balzam za usne, neka to postane dio tvoje dnevne rutine. Jednom tjedno možeš napraviti i lagani piling za usne, ali ga nanosi nježno kako ne bi došlo do pucanja ili oštećivanja kože.

ball-1049662_12806. Pripazi na prehranu

Nije nikakva novost da hrana koju unosimo u naš organizam utječe na cjelokupno zdravlje, pa tako i na stanje naše kože. Zimi nam treba nešto više energije da nas grije i zaštiti naš imunitet. Neuravnotežena prehrana može itekako utjecati na stanje kože i kose. Zbog toga zimi moramo nadoknaditi sve što u našem organizmu nedostaje.

Tvoj bi jelovnik trebao uključivati velike količine citrusa, ponajviše grejpa, naranči i mandarina. Oni su, naime, bogati vitaminom C koji jača naš imunitet i čuva nas od zimskih prehlada ili gripe. Osim voća, slatki krumpir također sadrži vitamin C, a ujedno je zasitan pa ga možeš jesti kao pravi obrok. On obiluje i kalijem, mineralom koji snižava krvni tlak i osigurava pravilan rad naših mišića. Nemoj zaboraviti ni na zeleno lisnato povrće, najviše kelj koji je savršena namirnica u zimskim danima.

Komentari