Što znače oznake na punjaču mobitela?

Piše
Vedran Mikulić

Jul 18, 2017

Sigurno ste uočili na vašem punjaču mobitela razne oznake. Jeste li se ikada interesirali što one znače? Evo objašnjenja.

Svaki punjač mobitela na sebi ima razne oznake koje vam žele reći nešto što bi bilo dobro znati. Jeste li se kad zapitali što one zapravo označavaju?

A znače sljedeće:

Oznaka “CE”

1

Ovaj znak je deklaracijski znak francuske skraćenice “Conformite Europeene”, što znači da je uređaj u skladu s europskim standardima za proizvodnju.

Također,  znači da je uređaj u skladu sa svim propisima koje zahtjeva Europska direktiva za sigurnost, zdravlje i zaštitu životne sredine. Ovo omogućava azijskim proizvodima prodaju u Europi.

Kanta za smeće

2

Ova oznaka označava da se punjač ne smije bacati u kantu za smeće, jer je u kategoriji elektroničkog otpada. Punjač treba predati u tvrtke koje se bave reciklažom elektroničkog otpada.

Oznaka kuće

3

Ova oznaka označava da je uređaj namijenjen isključivo za domaću kućnu uporabu, a ne za industrijsku. Proizvod ne može izdržati opterećenja veća od svog kapaciteta i radit će samo na standardnom “domaćem” naponu od 200-220 volti.

Dupli kvadrat

4

Ova oznaka je vrlo bitna. Mnogi potrošači su naviknuti na kupovinu lokalnih punjača i lokalni brandovi nemaju ovakve oznake. Brandovi punjača koji imaju ovu oznaku znače kako uređaji imaju izolaciju i da su sigurni za uporabu.

Oznaka “PCT”

5

Ova oznaka znači da je proizvod u skladu GOST-R propisima. GOST na ruskom znači “Gosudarstvenii standart” i označava standarde koje je postavila ruska država. GOST je skup regulatornih standarda koje je postavio europsko-azijski savjet za standardizaciju, metrologiju i certifikaciju (EASC).

Oznaka “V”

6

Oznaka “V” na punjaču označava razinu efikasnosti i sve ove razine standarda su znak efikasnosti prosječnih brandiranih punjača. Standardi se razlikuju od zemlje do zemlje i to je razlog zašto postoje različite oznake na jednom punjaču. Različite razine velikih zemalja su: SAD – IV stupanj, Kanada – III stupanj i Europska unija  – V stupanj.

Evo, nešto smo naučili…

Komentari