Dan kravate u Hrvatskoj

Piše
Mateo Galić

Oct 18, 2018

Dan kravate proglasio je Hrvatski sabor 2008. godine, a na prijedlog ustanove Academia Cravatica. Odlučeno je da to bude 18. listopada jer je na taj dan 2003. godine izvedena spektakularna instalacija Kravata oko Arene u Puli.

Znate li da je kravata prvo bila rubac oko vrata hrvatskih vojnika, a danas je najrasprostranjeniji modni detalj u svijetu?

1

Ovaj je modni detalj izazvao veliko zanimanje Parižana koji su oduvijek bili zainteresirani za kvalitetne novitete na području odijevanja. Mladi francuski kralj Luj XIV. počeo je nositi kravatu 1646. kada je imao samo sedam godina te je tako na neki način odredio modni standard svih francuskih plemića. Oni su ubrzo usvojili ovaj novi odjevni predmet koji se nosio a la Croate (na hrvatski način), što je ujedno postao novi korijen francuske riječi cravate.

Koliko se Francuzima svidjela kravata dovoljno pokazuje podatak kako je 1667. godine ustrojena posebna pukovnija Royal Cravates, a bila je nazvana po Hrvatima koji su bili u njenom sastavu i nosili kravatu. Nije trebalo mnogo vremena da se kravata proširi Europom kao znak kulture i otmjenosti.

Kravate su u Francuskoj s vremenom postale i simbol napretka pa su se tako za vrijeme Francuske revolucije nosile crne kravate kao znak protesta protiv nazadnih, tj. zastarjelih ideja. U Engleskoj kravata postaje modni trend nakon što se Karlo II. s njom vratio iz izgnanstva.

Kravata kao modni dodatak pogotovo uzima maha nakon Prvoga svjetskoga rata kada postaje učestali dio odjevnih kombinacija i u SAD-u. Iako se kravata nosila i ranije, Britannica i mnoge druge enciklopedije smatraju kako je prva službena uporaba kravate zabilježena 1656. godine, što znači da je 2016. godine 450. obljetnica njezine prve službene uporabe.

Od proglašenja Dana kravate u Hrvatskoj 2008. godine svake godine središnja proslava odvijala se u Zagrebu na Trgu sv. Marka. I ove godine Dan kravate će se obilježiti postrojavanjem i smjenom straže pripadnika Počasne satnije Kravat pukovnije te bogatim zabavnim sadržajima.

2

Ako i vi želite obilježiti Dan kravate svežite kravatu ili rubac oko vrata i prošećite gradom. A ako još niste naučili vezati kravatu evo brzinskog tečaja…

20

Komentari