Kako spriječiti širenje zaraze u zatvorenom

Piše
Vedran Mikulić

Oct 15, 2020

Dok se milijarde troše u istraživanje cjepiva za Covid-19, stručnjaci kažu da ima nešto što bi vam moglo pomoći u tome da izbjegnete virus, a ne košta ništa – otvorite prozor. 

Sve je više dokaza koji upućuju na to da zrak koji kruži zatvorenim prostorom pridonosi širenju čestica koje uzrokuju infekciju.

Taj fini oblak sitnih čestica, poznatih kao aerosoli, u zraku može dugo ostati, i više sati, a u tom vam slučaju može pomoći jednostavno posezanje za prozorskom kvakom.

Epidemiolog Antoine Flahault usporedio je to s pušenjem.

“Što ćete učiniti kad je soba zadimljena? Otvoriti prozor da dim “izađe” iz prostorije. Isto je s tim nevidljivim viralnim oblacima”, rekao je.

Koliko je prozračivanja potrebno da se “rastjera” aerosol?

“Puno. Mi preporučujemo potpunu recirkulaciju zraka u prostoriji najmanje šest puta u satu – rekao je Flahault, direktor Instituta globalnog zdravlja pri ženevskom sveučilištu.

“Šest puta u satu je ono što imate u vagonima TGV-a (superbrzih vlakova) ili u zrakoplovu, gdje je kvaliteta zraka vrlo dobra. No u većini zatvorenih prostora nemamo takvu razinu ventilacije”, dodao je, prenosi 24sata.hr.

Otvoreni prozori, naravno, nisu jedina mjera.

“Ograničite broj ljudi koji borave u istoj prostoriji, ne ostajte ondje predugo, nosite masku cijelo vrijeme, redovito perite ruke i pokušajte ne govoriti ili galamiti previše – istaknuo je Flahault.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno je u svoje preporuke o borbi protiv širenja koronavirusa uvrstio i dio o zatvorenim prostorima.

– Izbjegavajte zatvorene prostore i osigurajte njihovu ispravnu ventilaciju uvođenjem što je više moguće svježeg zraka – piše na njihovim internetskim stranicama.

Premda se koronavirus dominantno prenosi kapljičnim putem, CDC je aerosole službeno uključio među načine prijenosa virusa.

Stručnjaci u mnogim zemljama već mjesecima zagovaraju uvođenje rigoroznijih mjera za suzbijanje prijetnje aerosolima, koji u početku pandemije jedva da su bili spominjani u javnozdravstvenim smjernicama.

Njemačka je jedna od zemalja koja stanovništvu i službeno preporučuje da otvaraju prozore i prozračuju prostorije.

Kancelarka Angela Merkel prošli je mjesec rekla da prozračivanje “može biti jedna od najjeftinijih i najučinkovitijih mjera za suzbijanje širenja pandemije”.

Njemački liječnik Bernhard Junge-Hulsing ljudima savjetuje da prozore drže otvorenima čak i kad temperature padnu.

“Uvijek možete obući džemper ako vam je pritom hladno”, kazao je.

Foto: Pixabay

Komentari