Večeras uživajte u “Suzama svetog Lovre”

Piše
x-ica tim

Aug 12, 2017

Večeras i naredne tri noći na nebu ćete golim okom moći vidjeti na stotine zvijezda padalica. “Suze sv. Lovre”  ove godine biti će najspektakularnije ikada.

Meteorska kiša Perzeida ove će godine svoj vrhunac dosegnuti upravo večeras, 12. kolovoza, kada će osvijetliti cijelo nebo, a neki od njih bit će vidljivi i po danu, stoji na stranici physics-astronomy.com.

Meteorski pljusakmeteorska kiša ili meteorski roj je pojava skupine meteora iz jedne točke na nebu. U obilnom meteorskom pljusku u jednom satu pojavi se više desetaka ili stotina meteora. Pljusak traje od nekoliko sati do više dana.

2

Ovi su meteori zapravo svemirske krhotine koje velikim brzinama udaraju u Zemljinu atmosferu, pri čemu se na nebu, na putanji meteora, pojavljuju svijetle trake. Većina je dijelova manja od zrna pijeska, pa ih jako mali broj dospije do tla. Ostatci koji su dovoljno veliki da prežive pad nazivaju se meteoritima.

Visina na kojoj nastaju ti tragovi izgaranja je od 40 do 80 km. Brzina kojom udaraju je oko 62 km/h (Perzeidi), te je velika rijetkost da meteor dođe do tla. Najpoznatija meteorska kiša su Perzeidi ili Suze svetog Lovre.

Ne propustite večeras uživati u ovom događaju, ovo je nešto što se rijetko viđa.

Suze svetog Lovre na divnom ljetnom nebu

Komentari