Danas obilježavamo Europski dan bez automobila

Piše
Mateo Galić

Sep 22, 2017

S ciljem jačanja svijesti o onečišćenju zbog učestale uporabe automobila, danas, 22. rujna, obilježava se Europski dan bez automobila.

Danas je Europski dan bez automobila koji se u mnogim europskim i svjetskim gradovima obilježava svake godine 22. rujna.

Svake godine ovaj dan se obilježava i u mnogim hrvatskim gradovima prigodnim akcijama, a glavni je cilj jačati svijest javnosti o ozbiljnom onečišćenju zbog nepromišljene uporabe automobila. Također, obilježavanjem ovog dana potiče se povratak pješaka, biciklista i javnog prijevoza u gradskim središtima.

Europski tjedan mobilnosti je svake godine posvećen određenoj temi iz područja održive mobilnosti. Ovogodišnja tema je “Ekološka, zajednička i inteligentna mobilnost”, uz slogan “Dijeljenjem dobivate više” s naglaskom na smanjenju ukupne kilometraže motornih vozila. Poziva na uključivanje u akciju “Dijeljenje te vodi dalje”.

Obilježavanje ovog dana je inicijativa Europske unije kojom se promiče održiv prijevoz u gradovima te podiže svijest o koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života.

Onečišćenje zraka, buka i prometna zagušenost posljedica su neodgovorne uporabe automobila u gradovima, te je ovo i bio razlog da se 2000. godine 22. rujan proglasi Europskim danom bez automobila.

2002. nastao je Europski tjedan kretanja (mobilnosti) koji se održava od 16. do 22. rujna i završava Europskim danom bez automobila 22. rujna.

Samo prošle godine za sudjelovanje u Europskom tjednu kretanja prijavljeno je 2 038 europskih i svjetskih gradova, među kojima je bilo i 18 hrvatskih te jedna općina.

Nadamo se kako će mnogi vlasnici autobomila bar na današnji dan ostaviti svoje ljubimce u garažama i protegnuti noge te na taj način dati svoj mali doprinos u očuvanju čovjekove okoline.

Na Europski dan bez automobila, u petak, 22. rujna, bit će zabranjen promet motornih vozila u užem središtu Zagreba, izvijestila je Policijska uprava zagrebačka.

Promet motornih vozila bit će zabranjen u petak od 8 do 20 sati u središnjoj zoni Zagreba omeđenoj ulicama: Trg bana Josipa Jelačića – Bakačeva (od rotora) – Vlaška – Europski trg –Palmotićeva (zapadni rub) – Boškovićeva (sjeverni rub) – Hebrangova (sjeverni rub) – Gundulićeva (istočni rub) – Ilica (sjeverni rub) – Mesnička (istočni rub do Streljačke) – Mesnička – Demetrova – Ilirski trg – Radićeva – Trg bana Josipa Jelačića.

Zagrebačka policija ističe kako će zonom zabrane prometa smjeti prometovati interventna vozila (Hitna pomoć, vatrogasci, policija), komunalna vozila, vozila javnog gradskog prijevoza, taxi vozila, vozila osoba s invaliditetom koji imaju prebivalište u zoni zabrane te biciklisti.

Danas će se u Zagrebu u 18 sati održati i tradicionalna biciklijada pod nazivom “Zagrebačka žbica”. Organizira je Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo u suradnji s raznim biciklističkim udrugama. Policija kaže da će biciklisti promenadnom vožnjom po gradu upozoriti na stradavanje te kategorije sudionika u prometu.

Okupljanje biciklista predviđeno je od 16 do 18 sati na Trgu Petra Preradovića, od kuda će krenuti vožnja zagrebačkim ulicama. Kolona biciklista kretat će se u redovnom režimu prometa pod pratnjom policije brzinom oko 20 km/h.

Komentari