Europski dan bez automobila

Piše
Mateo Galić

Sep 22, 2020

S ciljem jačanja svijesti o onečišćenju zbog učestale uporabe automobila, danas, 22. rujna, obilježava se Europski dan bez automobila.

Danas je Europski dan bez automobila koji se u mnogim europskim i svjetskim gradovima obilježava svake godine 22. rujna.

Svake godine ovaj dan se obilježava i u mnogim hrvatskim gradovima prigodnim akcijama, a glavni je cilj jačati svijest javnosti o ozbiljnom onečišćenju zbog nepromišljene uporabe automobila. Također, obilježavanjem ovog dana potiče se povratak pješaka, biciklista i javnog prijevoza u gradskim središtima.

Obilježavanje ovog dana je inicijativa Europske unije kojom se promiče održiv prijevoz u gradovima te podiže svijest o koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života.

Onečišćenje zraka, buka i prometna zagušenost posljedica su neodgovorne uporabe automobila u gradovima, te je ovo i bio razlog da se 2000. godine 22. rujan proglasi Europskim danom bez automobila.

2002. nastao je Europski tjedan kretanja (mobilnosti) koji se održava od 16. do 22. rujna i završava Europskim danom bez automobila 22. rujna.

Nadamo se kako će mnogi vlasnici autobomila bar na današnji dan ostaviti svoje ljubimce u garažama i protegnuti noge te na taj način dati svoj mali doprinos u očuvanju čovjekove okoline.

Na Europski dan bez automobila, u utorak, 22. rujna od 8 do 20 sati, bit će zabranjen promet motornih vozila u užem središtu Zagreba, izvijestila je Policijska uprava zagrebačka.

Promet motornih vozila zabranjuje se u središnjoj zoni Grada Zagreba omeđenoj ulicama:

Trg bana Josipa Jelačića – Jurišićeva –Palmotićeva (zapadni rub) – Boškovićeva (sjeverni rub) – Hebrangova (sjeverni rub) – Gundulićeva (istočni rub) – Ilica (sjeverni rub) – Mesnička (istočni rub do Streljačke) – Mesnička – Demetrova – Ilirski trg – Radićeva – Trg bana Josipa Jelačića.

Zagrebačka policija ističe kako će zonom zabrane prometa smjeti prometovati interventna vozila (Hitna pomoć, vatrogasci, policija), komunalna vozila, vozila javnog gradskog prijevoza, taxi vozila, vozila osoba s invaliditetom koji imaju prebivalište u zoni zabrane te biciklisti.

Komentari