Svjetski dan bez grudnjaka

Piše
Petra Haleš

Oct 13, 2020

Naime, iako se ne zna točno kako je njegovo obilježavanje počelo, a sve je krenulo otprilike 2011. godine, znamo da ovaj dan ima važnu poruku – podizanje svijesti o važnosti redovitih pregleda te ranog otkrivanja raka dojke.

Cijeli je listopad mjesec podizanja svijesti o raku dojke, a danas je dan kad bismo sve mi svoje grudnjake trebale ostaviti kod kuće i grudima dati malo slobode te tako pružiti svoju podršku.

Ali, ipak ne smijemo zaboraviti najvažnije – redovito odlaziti na preglede, naučiti kako prepoznati simptome te se boriti protiv ove zloćudne bolesti i pružiti podršku svim ženama koje se bore s njom.

Ima ih toliko da više ne možemo pratiti trendove ni modele, veličine i nove inovacije kako da grudnjaci budu što udobniji ili manje vidljivi. No ako se znanost pita, najvažnije što se dogodilo u proučavanju grudnjaka je istraživanje objavljeno prije par godina. Dugotrajno istraživanje trajalo je 15 godina, na 330 žena između 18 i 35 godina. Mjerile su se promjene na ženskim grudima u tom periodu. Znanstvenici su potvrdili kako grudi nemaju ništa od toga da im “zabranite” gravitaciju. Odnosno, potpora koju daju grudnjaci, apsolutno vam ne treba! Čak štoviše, grudi će se tijekom godina više opustiti ako nosite grudnjake.

Vjeruju da će mlade žene razviti više tonusa i da će grudi ostati više dignute ako ne nose grudnjak. U istraživanju, žene su prestale nositi grudnjake, a nakon nekog vremena njihove su se bradavice podigle za sedam centimetara nasuprot onima koje su cijelo vrijeme nosile grudnjak. Znanstvenici tvrde da grudnjaci smanjuju cirkulaciju i mijenjaju grudi tijekom vremena.

Kod mladih žena, ne nošenje grudnjaka dovodi do povećane proizvodnje kolagena, što pomaže u prirodnom podizanju grudi. No istraživači ipak ne žele izvlačiti generalne zaključke iz ovoga, već naglašavaju da bi se trebalo provesti još istraživanja kako bi još bolje otkrili kakve pozitivne i negativne strane donose grudnjaci.

Komentari