Danas se održava 304. Sinjska alka

Piše
Mateo Galić

Aug 04, 2019

Sinjska alka, natjecanje alkara kopljanika, održava već 300 godina u prvoj polovici kolovoza u spomen pobjede nad Osmanlijama 1715. Danas ćemo pratiti 304. izdanje ove viteške igre.

Sve je spremno za 304. Sinjsku alku, vitešku igru čiji je značaj toliki da ju je UNESCO 2010. godine uvrstio na Popis svjetske nematerijalne baštine.

6

Alka se održava svake godine početkom kolovoza u spomen na 1715. i pobjedu Sinjana u bitci protiv Turaka koji su željeli osvojiti Sinjsku tvrđavu.

Slična nadmetanja postojala su i u drugim europskim krajevima, ali sinjska inačica uvela je jednu bitnu inovaciju – osim vojne aristokracije, sudjelovati su mogli i ostali mještani. Doduše, radilo se o imućnijim stanovnicima, ali se ipak radilo o važnom iskoraku. I dok su se slične priredbe u ostatku Europe s vremenom stalno ili privremeno gasile, Alka je jedina u kontinuitetu preživjela skoro tri stoljeća.

Alkari jašući u punom trku gađaju kopljem alku obješenu na konopcu razapetom preko trkaće staze. Alka je kolut sastavljen od dvaju željeznih obruča, međusobno spojenih trima prečkama, tako da je razmak među obručima podijeljen na jedan veći i dva manja pregratka.

3

Nadmeću se u tri trke. Ako više natjecatelja postigne isti broj „punata“ nastavljaju natjecanje: „pripetavaju se do kraja“. Pogodak „u sridu”, nosi „3 punta“, u gornji pregradak „2 punta“, a pogodak u jedan od donjih pregradaka „1 punat“.

Od 2010. Alka je dio UNESCO-ve kulturne nematerijalne baštine. Petkom se održava „Bara“, subotom „Čoja“, a nedjeljom „Alka“.

U alkarskoj povorci sudjeluje i momačka četa na čelu sa zapovjednikom-arambaša; vodiči Edeka, štitonoša i buzdovanđije, limena glazba, vojvodin ađutant i vojvoda-zapovjednik alkarske povorke,barjaktar s pratnjom, te alkari kopljanici na čelu s alajčaušem-zapovjednikom čete.

2

Evo nekih zanimljivosti o Sinjskoj alci:

– Naziv alka dolazi od turske riječi halqa, što znači prsten ili obruč, a odnosi se na detalj podloge stremena na sedlu zaplijenjenog konja jednog turskog paše.

– Neki od naziva alkarskih sudionika jesu: harambaša, alkarski momak, alkarski vojvoda i alajčauš.

– Do 1820. godine Alka se trčala na pokladni utorak.

– Kroz povijest su postojale slične viteške igre u Zadru, Makarskoj i Imotskom.

– Najvećim brojem titula slavodobitnika ovjenčao se Nikola Cerinić, čak 12 puta, što je najviše u povijesti, a tri puta Alku je osvajao s tri pogotka u sridu.

– Najveći broj nastupa na Alci ima Ante Grabovac Ivanov, koji ju je trčao čak 45 puta, a četiri puta je bio i slavodobitnik.

– Alka se kroz svoju povijest četiri puta trčala izvan Sinja – u Splitu, Beogradu, Zagrebu i Vukovaru.

– Alkari i alkarski momci bili su jedini pripadnici hrvatskih povijesnih postrojbi koja je 28. svibnja 1991. godine sudjelovala na svečanoj smotri Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu.

Za 300. obljetnicu Sinjske alke u gradu su se svečano otvorili obnovljeni Alkarski dvori.

Prije same Alke, održavaju se još dvije trke – Bara i Čoja. No, kako bi se odlučilo tko na njima može sudjelovati, barem dva tjedna prije glavne trke održavaju se ‘prove’.

Bara je prva na rasporedu i održava se dva dana prije Alke. Zatim slijedi Čoja, a treći dan viteških svečanosti slijedi središnja manifestacija – Alka. Sve tri trke održavaju se po istim pravilima, ali samo se na Alci koriste svečane alkarske odore.

 

 

Komentari