Idi, idi nesanice

Piše
Diana Radobuljac

Dec 01, 2015

Sigurna sam da ima još vas kojima je u gluho doba noći upaljena lampica u kuhinji (i frižideru). Niste najbolje raspoloženi i vrlo vjerojatno ne izgledate najbolje. Da, patite od nesanice i da, svjesni ste toga. No, zašto nesanica dolazi i kako je se riješiti? 

Medicina kaže da smo pod stresom ili nekim velikim strahom. Problemi koji se danju nakupe jednostavno nam ne dopuštaju da mirno utonemo u san. Previše negativne energije se nakupilo tijekom vremena. Sve to se projicira kroz san kojeg nema. Nesanica može trajati kratko, od jedne do nekoliko noći, a može postati i kronična. U svakom slučaju, nešto je trulo u… vašim mislima. Ne treba dodatno naglašavati da je to jako loše po zdravlje. Studije pokazuju da se opasnost od srčanog udara udvostručuje.

Prenosimo nekoliko stručnih savjeta kako se riješiti nesanice prirodnim putem s portala Kreni Zdravo:

  1. Izbacite kofein, nikotin i alkohol – slažem se da je suludo studentima govoriti da izbace kofein (a i nikotin), posebno u vrijeme ispitnih rokova. No, doze se mogu mrvicu smanjiti. Jedna kava i nekoliko cigareta manje možda vam pomogne da poboljšate san.
  2. Provedite više vremena na otvorenom – zadimnjene i tamne prostorije, te slaba ili nikakva fizička aktivnost dovode do akumuliranja energije (najčešće negativne). Provedite nekoliko sati na zraku ili baveći se nekim sportom. Osjećat ćete se bolje, i tijelo će vam zahvaliti i zatrebati san.
  3. Pripazite na prehranu – sada već pretjerujem, jel’ da? Prvo kava, kofein i alkohol, a sada još i salate? 🙁 Zaista, prehrana je jako važna za dobar san. Jedite manje slatke, masne i začinjene hrane i pokušajte ne grickati nešto barem tri sata prije spavanja.
  4. Čajevi – poznati umirujući napitci koje svaka baka preporučuje. Popijte čaj prije spavanja. Kamilica, lavanda, komorač ili bilo koji drugi čaj koji vas umiruje. Izbjegavajte zeleni, crni ili bijeli čaj jer oni djeluju stimulirajuće.
  5. Vitamini B kompleksa – zaslužni su za svakodnevno funkcioniranje živčanog i imunološkog sustava te pomažu kod nesanice, razdražljivosti i pojačanog stresa.

Nemojte očajavati, sigurno su i Gibonni i Vanna patili od nesanice kada su se dosjetili stiha ˝i ja ću budan sanjati˝. U stihovima svaki problem izgleda lakši nego što je. No, što čovjeku drugo preostaje. Zato kad već ne spavate, budite produktivni i možda vas baš ta neprospavana noć proslavi. 🙂

Komentari