London za početnike u 4 dana

Piše
Jelena Prpoš

svibnja 07, 2016

Iako London opravdano nosi naziv jednog od najskupljih gradova Europe, ali i svijeta, sve mu je oprošteno već na prvu. Trafalgar Square, Piccadilly Circus, Greenwich, brojni pubovi ili jednostavno vožnja crvenim autobusom garancija su da će vas ovaj grad razoružati.

Da, javni prijevoz u Londonu je skup. No sasvim je prihvatljiv ako ga usporedite s londonskim taksijem. Možda najjednostavniji način kako putovati autobusom ili podzemnom, a ne platiti kaznu za švercanje od 80 funti (približno 800 kn) je taj da već na aerodromu kupite Oyster card. Samu karticu plaćate 5 funti, a na nju je moguće uplatiti iznos po vašem izboru. 20 –ak funti za 4 dana trebalo bi biti dovoljno. No, ako i ne potrošite taj iznos, on vam se po odlasku iz Londona vraća. Baš kao i akontacija od 5 funti.

london

A kada ste se jednom izborili s prijevozom i zapamtili da Britanci voze lijevom strane ceste, ostaje vam orijentirati se pomoću karte. Ako vam takvo snalaženje nije jača strana, ne trebate očajavati. Na svakoj autobusnoj stanici su vrlo jasni putokazi koji će vas usmjeriti na sve ono što možete vidjeti u krugu od 5 , odnosno 15 minuta hoda.

Biti početnik u Londonu obavezno znači posjetiti Buckingham palaču. Nećete požaliti ako se tamo nađete u 11:15 sati. Naime, svaki dan u to vrijeme je smjena kraljičine straže. A kako bi uhvatili što bolje mjesto preporuča se dolazak i ranije. Naravno, sve je prepuno turista i morate biti spremni na gužvu. Baš zato tamošnji policajci konstantno upozoravaju na moguću krađu. Stoga, torbice držite uz sebe i obavezno zatvorene.

london

Odmah nakon ove atrakcije, možete se odmoriti u St. James parku nasuprot palače. Posebice ako ste ljubitelj životinja i prirode. Nemojte se iznenaditi vjevericama koje su toliko pitome da vam uzimaju hranu iz ruke.

Neće vam daleko biti ni prošetati do poznatog Trafalgar trga. Ondje se nalazi Nelsonov stup, a ljubitelji umjetnosti svakako bi trebali posjetiti Nacionalnu galeriju koja okuplja jednu od najvećih zbirki slika na svijetu.  Ulaz je besplatan, a za njezin obilazak, pod stručnim vodstvom, potrebno je i do dva sata. Noću se ovaj trg pretvara u pravu kazališnu pozornicu. Uz žive kipove, tu su i ostali ulični zabavljači, glazbenici, dj-i.. Za svakoga od njih ima mjesta i svatko od njih ima svoju publiku.

london

Downing Street je poznata kao ulica u kojoj možete sresti britanskog premijera. Naime, na broju 10 je njegova službena adresa.

Big Ben je vjerojatno najprepoznatljiviji detalj Londona. Službeno, to je nadimak velikog zvona unutar sata na sjevernom dijelu Westminsterske palače. Iako se isto to ime daje satu ili tornju. Big Ben je najveći četverostrani sat koji zvoni i treći najviši satni toranj na svijetu.  Nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.

london

U njegove visine dovest će vas London eye. Ogromni kotač koji će vam dati vizuru na cijeli grad. Vožnja ovom turističkom atrakcijom traje pola sata, a ulaznice je moguće kupiti i unaprijed kako bi se izbjegla gužva.

Mjesto pokopa, krunidbe i vjenčanja kraljevske obitelji je zborna crkva Svetog Petra u Westminsteru, poznatija kao Westminsterska opatija.

london

Svoj drugi dan u Londonu možete iskoristiti za posjet Tower bridgea. Oni koji se dizalom uspnu do vrha sjeverne kule mogu se kroz izložbu  Tower Bridge Experience upoznati sa zanimljivim pojedinostima iz povijesti mosta. Inače, ovaj poznati most povezan je s povijesnom tvrđavom Tower koja je služila u vojne svrhe te kao zatvor. I ovdje ćete ako uđete u nju potrošiti nekoliko sati, ali i funti.

london

Ako uhvatite autobus broj 15 , odvesti ćete se do Katedrale sv. Pavla. To je prva katedrala engleske protestantske crkve. Njezin kreator ondje je i pokopan, a mnogim turistima najzanimljivija je misa u 17 sati prepuna zborskog pjevanja. Drugi izbor je odlazak na njezin vrh i uživanje u pogledu.

Ako ogladnite ili se zaželite kupnje, svakako posjetite Covent Garden. Tržnicu s mnogobrojnim trgovinama, ali i restoranima. I ondje je prilično živo, a dok uživate u jelu ili kupnji paralelno možete slušati nekog od uličnih pjevača. Covent Garden ih je prepun.

london

Za večernji provod, ako niste pivopija i pubovi vam nisu omiljena lokacija, mogao bi vam se svidjeti West End. Ondje doslovno kazališta niču poput gljiva, a vrlo je teško odlučiti se koju predstavu pogledati. Uglavnom počinju u 19:30 sati.

U prilično luksuznoj četvrti naziva South Kensington, možete posjetiti čak tri muzeja,i to besplatno. Onaj znanosti, Muzej Victoria i Albert te možda i najzanimljiviji Natural History muzej koji se naziva i mrtvi Zoo. Prepun je kostiju i mumija, a nudi i odgovore na pitanja o postanku Zemlje kao i ostala prirodna objašnjenja.

london

Šopingholičare dubljeg džepa oduševiti će robna kuća Harrods, a onima koji ne pate na skupe krpice i to će djelovati poput muzeja. U ovoj četvri je i poznata Royal Albert Hall, poznata dvorana za umjetničke priredbe i koncerte.

Ako vam je ostalo još funti na Oyster cardu ili vam jednostavno nije dovoljno avanture, priuštite si vožnju Temzom. Jednosatna vožnja brodom dovesti će vas do Greenwicha. Luka polaska se nalazi kod Big Bena, a za ovaj izlet preporuča se lijepo vrijeme. Naime, tamo možete provjeriti kako to izgleda Kraljevska mornarička škola, posjetiti jednu od najljepše oslikanih dvorana na svijetu, naučiti nešto iz tamošnjeg muzeja ili opservatorija. Ipak je to mjesto kojim prolazi nulti meridijan. Ili jednostavno uživati sjedeći na travi s pogledom na cijeli grad.

london

Komentari