Kako prepoznati lažni facebook profil?

Piše
Mateo Galić

Aug 10, 2016

Svi vi koji imate facebook profil vjerojatno ste doživjeli da vas za prijatelje dodaju ljudi za koje nikada niste čuli, traže vaše povjerljive podatke, šalju vam svakakve poruke i slično. Ali kako tome stati na kraj?

Facebook trenutno ima 1,65 milijardi korisnika, a od toga je, procjenjuje se,  između 6 i 12 posto lažnih.

Način otkrivanja lažnih profila još nije pronađen, što je veliki problem. Skrivajući se iza ovakvih profila pojedinci vrlo dobro zarađuju varajući druge korisnike ove društvene mreže. Većina njih su napravljeni s razlogom kako bi širili spamove i viruse kroz mrežu.

Postoji nekoliko načina kako možete provjeriti je li nečiji profil lažan:

Provjera fotografije

Ovo je najbrži i najprecizniji način provjere nečijeg profila. Preuzmite profilnu fotografiju s profila za koji mislite da je lažan, otvorite početnu stranicu Googlea i kliknite na “images” odnosno “slike” u gornjem desnom kutu. Kada se otvori nova stranica, kliknite na ikonicu fotoaparata u desnom dijelu pretraživača. Dobit ćete mogućnost ubacivanja “URL” fotografije ili unesete fotografiju s vašeg računala. Ubacite preuzetu fotografiju i dobit ćete izvor te fotografije, odnosno mogućnost provjere je li preuzeta s neke druge stranice.

1

Broj fotografija

Ako vidite da profil koji vas davi ima samo jednu fotografiju to vam je prvi simptom da se radi o lažnjaku. Istraživanja su pokazala da čak dvije trećine lažnih profila koristi samo jednu fotografiju.

Vremenska crta

Kada posjetite lažni profil, njihova vremenska crta uglavnom nema nikakav sadržaj.

Iza većine lažnih profila kriju se žene

Istraživanja su pokazala da je većina profila koji postoje na Facebooku ženskog roda, a gotovo neizostavno pojavljuje se vrlo provokativna fotografija.

girl-829083_1280

Provjera ostalih podataka

Proverite koje zajedničke prijatelje, lajkove ili grupe imate kako bi došli do dodatnih informacija.

Ili jednostavno, ignorirajte svaki pokušaj nuđenja prijateljstva s nepoznatim osobama.

facebook-748885_1280

Komentari