Savjeti za vježbanje na otvorenom prostoru u ljetnom periodu

Piše
Petra Haleš

Jun 18, 2020

Ukoliko ste ovisnik o svakodnevnom vježbanju na otvorenome i bez obzira temperaturu nastavljate istim tempom, evo nekoliko vrlo korisnih savjeta.

Ljetne temperature sve su veće i vježbanje u prirodi je većini ljudi zadnje na što trenutno misle. Ipak, ima i onih koji svoje “rituale” ne prekidaju. Trener slavnih osoba Scott Laidler kaže kako sa svojim klijentima često vježba ljeti na otvorenom i ako se pridržavate određenih pravila vježbanje vani, dok su temperature visoke, ne predstavlja nikakav problem.

“Lijepo vrijeme je sjajna prilika za izaći u obližnji park, vježbati i udisati svjež zrak. Ja uglavnom treniram nakon 17 sati kad je sunce manje intenzivno. Ali mnogi moji prijatelji treniraju vani kad je najtoplije. Zaista sve ovisi o vašoj osobnoj toleranciji na sunce. Pažljivo odaberete tempo vježbanja i nakon treninga visokog intenziteta istegnite se i odmorite u hladu”, objasnio je Laidler.

Evo i najvažnijih savjeta:

Usporite

Vježbajte u okviru svojih mogućnosti i nemojte se forsirati. Sporo i odmjereno trčanje je dobra vježba izdržljivosti. Pravilno koristite svoju energiju i ako ne podnosite vrućinu nemojte trčati na suncu.

Nosite kapu

Kapa ili šešir će vas zaštiti od sunca i znojenja. Jedan od savjeta je da kapu smočite jer će vas osvježiti i manje ćete se znojiti.

Hidratacija organizma

Ako planirate trčati ili vježbati u vrelim ljetnim danima vrlo je bitno da ste hidratizirani. Prije treninga konzumirajte dosta vode, a tijekom treninga sa sobom uvijek imajte bocu vode.

Foto: pixabay

Komentari