Kako sažvakati ispite – 7 antistres namirnica

Piše
x-ica tim

Feb 18, 2020

Znate što to znači: puno kave, malo prospavanih noći, skripta kao privremeni new best friend, stvaranje scenarija u glavi što sve može poći po zlu na ispitu, pesimistično uvjerenje da nas profesor ima na piku i da ovo nema smisla jer ionako nećemo proći. Stres na entu potenciju. 

I dok ste okupirani hrpom informacija koje trpate u mozak, ne bi vam bilo na odmet obratiti pažnju i na ono što trpate u želudac. Sadržaj na tanjuru može pomoći više nego što mislite kod reduciranja stresa tijekom kaotičnog ispitnog perioda.
Neka se na vašem anti-stress jelovniku nađu neke od sljedećih 7 namirnica.

1. Špinat

top-view-1248955_1280

Popaj je bio u pravu: špinat je zakon. Osim što jača mozak i tijelo, magnezij iz špinata umiruje i daje osjećaj da imamo stvari pod kontrolom (čak i ako nije tako!).

2. Bobice

anti stress
Ovo voće bezazlenog imena čini velike stvari za organizam. Njegov vitamin C pomaže u resetiranju organizma koji je pod stresom.

3. Mlijeko

anti stress
Što radi jedna prosječna mačka, ljubiteljica mlijeka? Povlači se okolo, ljenčari, izležava se i prede. Kao da je svaki dan na odmoru. Sličan umirujući efekt može i na vas izazvati konzumiranje mlijeka, bogatog vitaminima B, proteinom i kalcijom. Mijau!

4. Naranča

anti stress
Njezin vitamin C ne pomaže samo u borbi protiv gripe, nego i u snižavanju stresa. Ne naziva se naranča bez razloga dijelom breakfast of champions.

5. Puretina

anti stress
Neka i ljubitelji mesa nađu nešto za sebe. Triptofan iz puretine poboljšava raspoloženje i daje onaj umirujući sleepy feeling, ali održava tijelo dovoljno budnim za štrebanje.

6. Bademi

anti stress
Šaka badema prelivena jogurtom i s malo cimeta donosi pravi stress-relief osjećaj.

7. Čokolada

anti stress
Ovaj šećer na kraju pruža osjećaj olakšanja i opuštanja te nas čini barem na nekoliko trenutaka sretnima prije ponovnog gnjuranja glave u knjigu.

Osim ove prigodne hrane protiv stresa, utjehu pronađite i u činjenici kako ispiti nisu svaki dan i nećete ih imati do kraja života. Keep calm and have some spinach! 🙂

Komentari