Intolerancija na laktozu: kako živjeti s njom

Piše
Dijana Šimunić

Sep 06, 2016

Intolerancija na laktozu javlja se kad ne možemo pravilno probaviti laktozu – prirodni šećer koji se najviše nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima.

Živjeti s intolerancijom na laktozu pravi je izazov – velik broj namirnica treba se izbaciti iz prehrane, a ujedno osigurati dovoljna količinu kalcija.

Intolerancija laktoze javlja se jer naš organizam ne može pravilno probaviti laktozu – prirodni šećer koji se najviše nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima. Ljudi koji ne podnose laktozu nakon konzumacije imaju velike neugodnosti kao što su grčevi, nadutost, probavni problemi, mučnina te bolovi u trbuhu. Međutim, treba razlikovati intoleranciju na laktozu i pravu alergiju na mlijeko/mliječne proizvode u cjelini.

Problem koji imaju svi koji ne podnose laktozu nije samo ograničena prehrana i otežano planiranje obroka. Njima najčešće nedostaje kalcija i vitamina D. Kalcij je jedan od najvažnijih minerala u našem organizmu, stoga ima i veliku ulogu u očuvanju zdravlja. Pomaže kod stvaranja pravilne strukture kostiju i zubi.

Ako si i ti jedan od tih nesretnika koje muči ovaj problem ne trebaš očajavati. Ne nalazi se kalcij samo u mlijeku i mliječnim proizvodima. Upravo suprotno. Stručnjaci su dokazali da u sljedećim namirnicama ima jednako toliko kalcija (ako ne i više) kao i u mlijeku.

Zobena kaša, zeleno lisnato povrće, naranče, srdele u ulju, sve vrste graha, orašasti plodovi, tofu i sojino mlijeko samo su neke od brojnih namirnica koje imaju velik udio kalcija. Bez obzira na to što mlijeko sadrži veću količinu kalcija od zelenog povrća, naš organizam više voli kalcij iz povrća. Naime, apsorpcija kalcija iz mlijeka iznosi oko 32 posto, dok zeleno lisnato povrće ima stopu apsorpcije kalcija od preko 50 posto.

Pixabay

Za sve one koji se svejedno ne mogu odreći mlijeka postoji dobra vijest. Naime, danas je u svim boljim trgovinama dostupno i mlijeko bez laktoze.

Neka tvoj obrok uvijek sadrži voće i povrće, a pokušaj izbjegavati slastice jer je u njih najčešće dodano i mlijeko. U neke obroke dobro je dodavati i takozvane visokokvalitetne masnoće kao što su maslinovo, laneno ili bučino ulje. Nije loše uzimati dodatke prehrani (kalcij, vitamin B, vitamin D). Njih možeš i bez recepta nabaviti u ljekarnama.

O svemu se uvijek možeš konzultirati sa svojim osobnim liječnikom ili nutricionistom.

Komentari