Sveučilištu u Zagrebu više od 22 milijuna kuna

Piše
Petra Haleš

Jul 03, 2020

Za pripremu infrastrukturnih projekata za istraživanje, razvoj i inovacije sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu dodijeljeno više od 22 milijuna kuna.

U okviru javnoga poziva Priprema IRI (istraživanje, razvoj i inovacije) infrastrukturnih projekata, pet je sastavnica Sveučilišta u Zagrebu za šest svojih projekata potpisalo ugovore u ukupnoj vrijednosti većoj od 22 milijuna kuna.

Ugovori su potpisani 29. lipnja 2020. u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Projekte su ugovorili Arhitektonski fakultet – Centar pametnih urbanih i ruralnih prostora (1,2 milijuna kn), Fakultet strojarstva i brodogradnje – Centar za napredne materijale i prevlake (1,3 milijuna kn) i Infrastrukturno jačanje IRI kapaciteta u području energetike i transporta (4,1 milijuna kn), Filozofski fakultet – Centar za napredna istraživanja u društvenim i humanističkim znanostima (1,8 milijuna kn), Građevinski fakultet – Centar za istraživanje i razvoj sigurnog i održivog izgrađenog okoliša (4,78 milijuna kn) i Medicinski fakultet – Biomedicinsko istraživačko središte Šalata (9,1 milijun kn).

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odabralo je i ugovorilo ukupno 10 projekata u vrijednosti 42,88 milijuna kuna, pri čemu su sastavnice Sveučilišta u Zagrebu ugovorile više od pola ukupnoga iznosa.

Sredstva u okviru ovoga Poziva sufinanciraju se iz Europskoga fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnoga programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“.

Dodijeljena sredstva namijenjena su financiranju izrade projektne dokumentacije za izgradnju i opremanje nove istraživačko-inovacijske infrastrukture. Riječ je o bespovratnim sredstvima koja će visokim učilištima omogućiti dogradnju prostora za razvoj znanosti i financiranje projekata, te nabavu vrhunske opreme za laboratorije s ciljem ostvarivanja što boljih uvjeta za rad znanstvenika na visokim učilištima, što će u konačnici dati poticaj mladim istraživačima da nastave karijeru u Hrvatskoj.

Komentari