Manje poznati detalji o upotrebi aspirina

Piše
Mateo Galić

Aug 05, 2016

Rijetko tko u svojoj kućnoj ljekarni nema aspirin. Ovaj lijek koristi se protiv bolova i upala, no znate li kako ga možete koristiti i kada niste bolesni?

Aspirin je jedan od najsvestranijih lijekova koji su poznati u medicini i jedan od najstarijih – prva upotreba lijekova dosta sličnih aspirinu zabilježena je još u Antičkoj Grčkoj. Glavobolja, groznica, zubobolja, pa čak i prevencija raka, samo su neke od bolesti za koje koristimo ovu čudnovatu tableticu.

S obzirom da već svi jako dobro znate kada se upotrebljava ovaj lijek, ovoga puta vam donosimo sasvim drugu priču – kada i kako koristimo Aspirin, a da nismo bolesni?

Piling

U aspirinu postoji aktivan sastojak koji može poslužiti kao piling za kožu. Izmrvite nekoliko tableta i pomiješajte ih s toplom vodom i sirovim jabučnim octom, dok se ne stvori kremasta masa. Primjena ovakvog pilinga nekoliko puta tjedno koristi i protiv bora.

1

Ispucale usne

Pomiješajte četiri tablete aspirina s dvije žličice smeđeg šećera, dvije žlice meda, jednom žlicom maslinovog ulja i jednom kapsulom vitamina E. Dobit ćete vrlo djelotvornu kremu koja će vam pomoći riješiti problem ispucalih usana.

lip-1147365_1920

Ubodi insekata

Aspirin sadrži acetilsalicilnu kiselinu, koja djeluje protuupalno i može pomoći pri svrbežu nastalom ubodom insekata. Osim aspirina, u ovim situacijama mogu vam pomoći i drugi, prirodni, lijekovi koje možete pronaći u našem članku.

mosquito-1332382_1920

Urastanje dlačica

Urastanje dlačica može izazvati jako neugodne upale. Napravite kremu tako da izmrvite nekoliko tableta aspirina i pomiješajte ih s toplom vodom. Namažite bolno mjesto na koži i učinak je nevjerojatan.

Capture

Perut

Aspirin pomaže i protiv peruti, pošto ima isti aktivni sastojak koji se koristi u mnogim šamponima protiv peruti! Pomiješajte nekoliko izmrvljenih tableta aspirina sa šamponom za kosu i kosu operite na uobičajen način. Također, ovu mješavinu možete utrljati u vlasište, zatim ostavite 10 minuta da djeluje i potom dobro isperite.

Capture

Oporavak kose nakon kupanja u bazenu

Aspirin može pomoći i kod oporavka kose poslije kupanja u bazenima s kloriranom vodom. Jednostavno 6 do 8 tableta rastopite u toploj vodi i s tom smjesom operite kosu, ostavljajući da odstoji 10 do 15 minuta prije ispiranja.

girl-1510795_1280

Suha i ispucala koža na stopalima i žuljevi

Ako imate problema sa suhom i ispucalom kožom na stopalima ili sa žuljevima i ovdje vam može aspirin biti od velike pomoći. Smrvite nekoliko tableta i pomiješajte sa sokom od limuna i toplom vodom. Ostavite da odstoji 10 minuta, namočite krpu  i stavite je na stopala ili na žuljeve. Nakon 10-15 minuta dobro isperite.

Capture

Mrlje od znoja

Mrlje od znoja su sastavni dio svakodnevice, posebno kada nosite bijele majice po toplom vremenu. Evo kako i ovdje pomaže aspirin: rastopite nekoliko tableta aspirina u toploj vodi, u to potopite vašu odjeću dva sata prije pranja, i mrlje će biti prošlost.

Capture

Nadamo se da će vam ovih nekoliko savjeta biti od velike koristi ako naiđete na gore opisane probleme.

Izvori: N1, zadovoljna.hr

Komentari