Ubod insekta – ublažite ga prirodnim sredstvima

Piše
Kristina Jelić

svibnja 04, 2016

Većina vas se sjeća crtića Pčelice Maje i njezinog prijatelja Pave, te kako nam je svima bila slatka ta nestašna, znatiželjna mala pčela Maja. No, ta Maja, Pavo i ostale pčelice mogu biti jako nezgodne ako vas ubodu. Saznajte kako na prirodan način ublažiti svrbež od uboda ose, pčele, komarca i drugih beštija.

Ubodi insekata ponekad su vrlo neugodni, mogu izazvati iritacije, crvenilo i svrbež. Ako ste te sreće da ste se našli na putu pčelici, osi ili komarcu, možete si lako pomoći nekom od prirodnih namirnica poput svježe rajčice, luka, octa, sode bikarbone te eteričnih ulja poput čajevca i lavande, paste za zube ili čak duhanom iz cigarete.

cooking-991782_1920

Ponašanje u prirodi

Prvo pravilo kada ste u okolini u kojoj bi se mogle nalaziti pčele ili ose, zapamtite da ste vi u njihovom staništu i da vas neće ubosti ako se ne osjećaju ugroženo. U slučaju da lete oko vas, nemojte lamatati rukama, nego ostanite smireni. Ubod koji bi mogao biti opasan je onaj u predjelu glave i naravno ako ste alergični. Tada brzo potražite pomoć liječnika.

Čajevac i lavanda

Čajevac i lavanda jedina su dva eterična ulja koja se smiju nanositi direktno na kožu, a pomažu kod uboda insekata. Ako planirate provesti dan u prirodi, tada uzmite sa sobom bočicu eteričnog ulja čajevca koji je idealno sredstvo za dezinfekciju bilo koje rane. Osim toga, njegov miris tjera kukce. Kap lavandinog ulja smirit će bolno mjesto za čas.

bourdon-1129539_1920

Ublažite ubod ose ili pčele

Obavezno izvadite žalac ako je ostao u koži. Ne koristite pincetu jer bi njome mogli istisnuti više otrova u kožu. Kod uboda pčele pomoći će vam smjesa sode bikarbone i vode. Pomješajte ih da dobijete gušću smjesu i nanesite na mjesto uboda. Pasta za zube odlično će smiriti bol i oteklinu. Ako vas je ubola osa pomoći će limunov sok, vinski ocat, oblog od luka, češnjaka, a možete si pomoći i svježom rajčicom koju jednostavno pritisnite na mjesto uboda. Pomoći mogu i oblozi umočeni u slanu vodu. Duhan iz cigarete također može biti od koristi (barem jednom). Jednostavno ga izvadite, stavite na dlan s par kapi vode da se malo razmoči i njime protrljajte ubod.

Spriječite ubode komaraca

Da bi vas komarci izbjegavali u velikom luku, dijelove tijela protrljajte listovima matičnjaka. Komarce iz vaše sobe otjerat će ako na prozor stavite narezane komadiće crvenog luka ili komad vate koji ste prethodno natopili u ulje od lavande ili nevena.

mosquito-542156_1920

Komentari