Međunarodno studentsko natjecanje “Air Cargo Challenge 2017”

Piše
Petra Haleš

Aug 07, 2017

Hrvatska Udruga Studenata Zrakoplovstva (HUSZ) pri Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, domaćin je međunarodnog studentskog natjecanja “Air Cargo Challenge 2017” u Zagrebu.

Hrvatska Udruga Studenata Zrakoplovstva (HUSZ) pri Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, kao pobjednik natjecanja “Air Cargo Challenge 2015” održanog u Stuttgartu, domaćin je međunarodnog studentskog natjecanja “Air Cargo Challenge 2017” 08. kolovoza u Zagrebu. To je bio prvi put da je na natjecanju pobijedio tim koji nije iz Portugala ili iz Njemačke, što je ujedno i razlog održavanja ovogodišnjeg natjecanja u Hrvatskoj.

Natjecanje Air Cargo Challenge (ACC) je osmišljeno i pokrenuto od strane APAE ‐ Portugalska udruga za aeronautiku i svemir (eng. Portuguese Association for Aeronautics and Space) 2003. godine, pod utjecajem DBF (eng. Design‐Build‐Fly) sveučilišnih natjecanja kakva se održavaju u SAD‐u. Natjecanje se održava svake dvije godine, a od 2007. godine poprima međunarodni karakter. Svrha ovog natjecanja je širenje zanimanja za područje zrakoplovstva, za studente i diplomante tehničkih studija.

Za sudjelovanje na ACC 2017 natjecanju, timovi moraju konstruirati, dokumentirati, izraditi te pilotirati radio‐upravljanom letjelicom koja nosi maksimalni mogući teret. Letjelica mora uzletjeti s piste kraće od 60 metara, napraviti 10 preleta po 100 metara u što kraćem vremenu te sigurno sletjeti na predodređeno mjesto. Letjelica također mora udovoljiti propisima koji specificiraju tip propelera te snagu motora.

Svakim novim natjecanjem mijenja se određeni dio pravila prema ideji organizatora, čime se u svako novo natjecanje unosi više dinamike te iz godine u godinu postaje atraktivnije.

Na ovogodišnje natjecanje prijavljeno je 36 timova, odnosno više od 250 sudionika iz 14 zemalja, što čini „Air Cargo Challenge 2017“ najvećim do sada! Prvi dan natjecanje se odvija na FSB-u, a ostale dane na aeromodelarskom dijelu aerodroma Lučko.

Više o ACC 2017 pogledajte na: www.acc2017.com

Komentari