Osmogodišnja Matilda oduševljava

Piše
Daria Bićanić

svibnja 19, 2015

Matilda Šrbec skokovima u vodu počela se baviti prije godinu i pol, a za to vrijeme je postala prvakinja grada Zagreba u svojoj kategoriji, srebrna je na natjecanju sportskih škola, brončana na 15. uskršnjem međunarodnom skakačkom mitingu, te je na nedavno održanom međunarodnom natjecanju Alpe Adria u Zadru osvojila zlatnu medalju.

Na pitanje kako se netko te dobi odluči za bavljenje skokovima u vodu odgovorila nam je Matildina trenerica, Sandra Novak i opisala nam kako je Matilda počela s treninzima.

Matilda je još s 5 pet godina sama odlučila da će trenirati skokove u vodu vidjevši nas kako gostujemo na reviji Zagrebačkog sinkro kluba.

Njezina trenerica, ujedno i predsjednica Kluba za skokove u vodu “Dive” te osnivačica istog 2002. godine za perspektivnu Matildu kaže kako svoje treninge ne propušta i trenira gotovo svaki dan. Iako im uvjeti za treninge nisu naklonjeni, u klubu nema predaje i mala Matilda se već u ovoj dobi ponaša poput profesionalca.

Ponedjeljkom, srijedom i petkom treninzi kluba “Dive” se odvijaju na Zimskom plivalištu Mladost u kasnom terminu od 20 do 22 sata. U tom je terminu teško raditi i to je razlog zašto nijedan klub u svijetu ne trenira tako kasno. U to vrijeme tijelo sportaša spava, a tako kasno se nikad ne odvijaju natjecanja. Uvjeti treninga trebaju biti što je više slični uvjetima natjecanja. No, kao što smo naveli, iz kluba “Dive” su sretni i ovime što imaju. Utorkom i četvrtkom imaju treninge na Utrinama u vremenu od 17 do 18 sati, a subotom od 13 do 15 sati. Uz treninge u vodi, skakački trening se sastoji i od gimnastike, elemenata baleta te trampolina.

Matildina trenerica ne pamti dan kad je ova mlada osmogodišnjakinja izostala s treninga. Natjecanja ne mora ni spominjati. Matilda ne odustaje ni pod temperaturom. Matildine riječi nakon jedne dodjele nagrada bile su:

Trenerice, puno ću trenirati jer i ja želim dobiti nagradu za sportašicu u svojoj kategoriji i to sam odlučila.

Matildine volja, želja i sportska upornost daju joj vjetar u leđa i u ovoj ranoj dobi su joj osigurali izvrsne rezultate za tako kratak period bavljenja ovim sportom.

U klubu “Dive” znaju dobiti nagradne skokove po želji od svoje trenerice. Sandra kaže da Matilda uvijek svojevoljno odabere skokove koji joj taj dan nisu išli na treningu ili pak uvježbava novi skok. Na treningu, između skokova s daske, naša mlada skakačica ponavlja predvježbe s ruba bazena. Maksimalno iskoristi svaki trenutak treninga i priliku za usavršavanjem svojih skokova.

Svaki novi trening ili natjecanje su novi izazovi za mladu skakačicu. Iako ima tek osam godina, Matilda je nastupila i u kategoriji starijih skakača. Njezin veliki odskok kvalitete i pripremljenosti u klubu očekuju kroz nekoliko godina ukoliko ih posluže preduvjeti za velike rezultate.

Kod Matilde nema odustajanja, pravi je mali sportaš pred kojim su veliki sportski izazovi, a njezina volja i trud sigurno će doći na svoje.

Photo galerija (4 slika)

 

 

Komentari