Mijene srca mijenjaju pogled na Gornji grad

Piše
Antonia Hrgović

svibnja 16, 2016

U nedjelju, 15. svibnja, pojetili smo kulturno društveni event Mijene srca na Gornjem gradu u organizaciji Muzeja prekinutih veza, prvog takvog happeninga u Hrvatskoj obilježenog, između ostalog, u znaku zvuka.

Ako ste se na kišovitu nedjelju, 15. svibnja, između 5 sati ujutro do isto toliko sati sljedećeg dana, namjeravali uputiti u centar grada, bila bi šteta da niste navratili do Gornjeg grada. Kiša, koja se ionako smirila još prije sredine dana, nije bila nikakva izlika za propuštanje manifestacije Mijene srca, koja je vrvila događanjima.

Tako ste se primjerice umjesto subotnje posjete placa na Dolcu, mogli malo strpiti i obaviti ju u nedjelju na privremenom gornjogradskom placu Mali plac s tavana, na Vranicanijevoj poljani između 10 i 17 sati, na kojemu se mogla naći organska hrana iz raznih regija Hrvatske.

Namirnice s obavljenog šopinga s pogledom na grad, mogli ste sačuvati za pripremu ručka za idući dan. Naime, u sklopu kulinarskog eventa originalnog naziva Stoliću – prostri se! mogli ste osvojiti jednu od 4 tajnih lokacija za 4 stola udvoje i uživati u jednim od četiri tradicionalna zagrebačka jela.

Sve što ste trebali je nazvati jednodnevnu umjetničku intervenciju gornjogradskog etera imena Radio koji je tu radio, prateći ga na 93.9 MHz. Ovime smo stigli do jednog od ključnih događanja Mijena srca, u čijoj realizaciji stoji skupina mladih radio-amatera, autora i studenata koji su se pripremali za ovaj radio projekt više od pola godine.

Radio koji je tu radio, koji je bio aktivan 15. svibnja od 5:00 do 5:00 sati na 93.9 Mhz, eksperiment je na tragu onog koji se dogodio na isti datum prije 90 godina kada je skupina radio-amatera pod vodstvom hrvatske književnice i glumice Božene Begović, iz jedne šupe na Gornjem gradu odaslala prve radijske signale u zagrebački eter, riječima Halo, halo, ovdje Radio Zagreb!

mijene srca

Na ulasku u redakciju Radija koji je tu radio dočekalo nas je nekoliko natpisa ispisanih rukom, od kojih nas jedan moli za izuzetnu tišinu. No, u studiju je bilo svakako samo ne tiho, u društvu pripadnika hrvatske raspjevane glumačke estrade, Svena Medvešeka i Jelene Miholjević koji su izvodili To nenji knedla, ulomak iz operete Kraljica lopte Ive Tijardovića.

mijene srca

Zvučni ambijent dominirao je i na zvučnoj izložbi jedne od najpoznatijih hrvatskih fotografkinja, Marije Braut, preminule prošle godine. Na ulasku na njenu izložbu u Demetrovoj ulici mogli su vas dočekati audio uzvici KAMENJE ŠARAVO HRAPAVO SJEKIRE SJEKU PILE REŽU, što je u kombinaciji s praznim okvirima bez fotografija na zidu, samo dodatno zbunjivalo posjetitelje ove zvučne instalacije inspirirane Brautinim fotografijama, kojom se htio rekonstruirati duh prošlosti iz boemskog vremena noćnog gornjogradskog života.

mijene srca
Zvukovni performans nije izostao ni kod Pokretnog radija, kratkodometne radio
postaje koju autor prenosi na svojim leđima. Ova zvučna šetnja izvodi se uz njemačku umjetnicu Tinu Saum u pratnji studenata ALU-a, a svrha joj je slušanjem zvukova i govora koji evociraju sjećanja vezana uz prostore Gornjeg grada produbiti sam doživljaj grada.

Od drugih događanja još bismo izdvojili Sjećarnicu i strip radionicu, hommage Floraartu na Gornjem gradu prvi put održanom 1966. U Kamenitoj ulici ste, naime, mogli svoja sjećanja razmjenjivati s dramaturginjom i cvjećaricom Idom Jurjević od koje ste dobili u zamjenu buket – sve to u pratnji strip radionice Josipa Sršena i Ivana Glasnovića.

Ovo je samo dio događanja koja su se odvijala na različitim gornjogradskim lokacijama označenih srcima na karti koju ste mogli dobiti na Info pultu Muzeja prekinutih veza, a na licu mjesta ste ih mogli pratiti uočavanjem srcolikih balona.

mijene srca
Andreja Pančur, jedna od organizatorica i izvršna producentica radijskog programa komentirala je moguće gubljenje po gornjogradskim ulicama:

Poanta je da se posjetitelji malo pogube po Gornjem gradu. Primijetili smo da ljudi rijetko uopće idu po Gornjem gradu osim u prolazu, kad idu na prosvjed, u Markovu crkvu, u kafić ili na sjednicu. Ovim projektom smo ih htjeli potaknuti na češće posjećivanje gornjogradskih prostora, tako da je čak i fora ako se malo izgube i nema ništa loše u tome. To je prilika za otkrivanje i bolje upoznavanje ovog dijela grada.

mijene srca

Oznaka mjesta susreta za događaj Čitanje Krležinih snova Kožarićevom Matošu

Pančur je istaknula da su zadovoljni reakcijom javnosti, posebno vezano uz aktualan jednodnevni radijski program.

Primjećujemo trenutno više stranih turista, od kojih je većina saznala za ovo događanje slučajno jučerašnjim ili prekjučerašnjim posjetom Muzeju prekinutih veza. Domaći najčešće dođu nedjeljom kasnije popodne, tako da njih u većem broju možemo onda tada očekivati.

A kako stvari stoje, ovim i sličnim projektima možemo se nadati u budućnosti.

Ovo događanje je u sklopu većeg projekta na internacionalnoj razini The People’s Smart Sculpture (PS2), u sklopu EU programa Kreativna Europa. Taj cjelokupan projekt u suradnji s Muzejom prekinutih veza trajat će sve do kraja sljedeće godine i sigurno ćemo u sklopu njega još nešto slično napraviti. Imamo već nešto u planu, ali ne bih još to iznosila u javnost, a dosta ovisi i o ovom odazivu i recepciji ljudi.

U društvu piljarice i pekarice Barice Cindek, junakinje slikovnice Kontesa Barica koju ste mogli taj dan susresti na ulicama Gornjeg grada kako otkriva mališanima kako se živjelo prije 300 godina bez hladnjaka, TV-a i automobila, završili smo naš posjet prvim Mijenama srca, za koji se nadamo da nije i posljednji.

Mijene srca mislile su i na one željne dobrog provoda koji su bili pozvani vježbati svoje društvene mišiće na večernjem performansu Social Muscle Club u glazbenoj pratnji One Night Stand Banda u sastavu zaposlenika Muzeja prekinutih veza.

Ako i niste stigli obići ovaj događaj, ne zaboravite njegovu glavnu poantu i ne budite samo u prolazu kad ste na Gornjem gradu!

mijene srca

Sa zvučne izložbe Marije Braut

A za ovakve i slične happeninge u organizaciji Muzeja prekinutih veza, pratite njihov Facebook.

Komentari