Možemo li naučiti bilo što za samo 20 sati?

Piše
Petra Haleš

Jan 25, 2018

Koliko nam je zaista vremena potrebito da nešto naučimo? Iskorištavamo li svaku minutu vremena koje nam je na raspolaganju? Možemo li naučiti bilo koje gradivo za samo 20 sati?

Josh Kaufman je autor dva internacionalna bestellera, a jedan od njih nosi naziv „Prvih 20 sati: kako brzo naučiti sve“.

Kako piše portal Bright Side, to je praktični vodič za brzo stjecanje vještina. Učenje se može ubrzati tako da se dekonstruiraju složene vještine. Najprije se primjenjuju najvažniji elementi i uklanjaju zapreke. Autoru je na početku njegovih istraživanja bilo obeshrabrujuće kada je otkrio kako mu za svladavanje neke vještine treba 10 000 sati. Odlučio je ekstremno smanjiti to vrijeme, te je došao do zaključka da potpuni laik za 20 sati može postati solidan poznavalac materije koju je odlučio naučiti.

Što je neophodno za stjecanje novih znanja?

Vještinu razložite na dijelove

Prije početka učenja, morate sebi odrediti što želite znati na kraju učenja. Svaku vještinu koju želite naučiti, možete podijeliti u nekoliko manjih kategorija. Kada ih jednom razložite na dijelove, bit će vam lakše shvatiti i odlučiti koji su dijelovi najvažniji, pa ćete prvo učiti njih.

Izaberite pravi način koji će vas dovesti do cilja

Jedna od najčešćih dilema svakog studenta je od kuda početi. I dok tražimo početak često odgađamo početak učenja. To je velika pogreška. Najprije odredite koji su vam pouzdani i prihvatljivi izvori. Dovoljno je koristiti 3 do 5 izvora kako biste ostvarili cilj. U tome vam naravno može pomoći i Internet, Youtube, različiti studentski portali, sve dok to, naravno, ne pređe u zabavu. Ono što je od velike pomoći je i konzultacija s prijateljima i kolegama s fakulteta.

Odstranite zapreke

Uklonite sve što vam može biti smetnja, kao što su uključen TV, mobitel, laptop itd. Oni predstavljaju slatke ometače, koje će vas brzo privući k sebi, ukoliko niste dovoljno odlučni da što prije savladate materiju i ukoliko ste neraspoloženi za učenje. Ako neke informacije morate pronaći na internetu, pitati nešto svoje kolege i slično, sve te obaveze uradite odjednom.

Vježbajte najmanje 20 sati

Svaki uspješan čovjek će reći kako je neophodan trud, rad i zalaganje kako bi se željeni cilj ostvario. Možda će vas sreća ponekad i poslužiti, ali to ne znači da se možete na nju osloniti. Uložite najmanje 20 sati u učenje nečeg novog i ne brinite za uspjeh. Kaufman je na svom osobnom primjeru testirao ovu „teoriju“, učeći svirati instrument ukulele. Prvo je pomno analizirao glazbu i shvatio kako se neki akordi stalno ponavljaju. Zaključio je da će moći odsvirati skoro svaku pjesmu ukoliko njih savlada.

– Glavna prepreka tijekom učenja nove vještine nije intelektualne, već emotivne prirode. Bojimo se neuspjeha i sramote. Ali nitko nema izgovor da ne nauči ono što ga zanima. Svi mogu odvojiti 20 sati mjesečno kako bi usavršili vještinu koju žele.

Komentari