Na današnji dan napustio nas je Krešimir Ćosić

Piše
x-ica tim

svibnja 25, 2020

Na današnji dan, 25. svibnja 1995. godine, u Baltimoreu, SAD, umro je jedan od najboljih košarkaša s ovih prostora, Krešimir Ćosić.

Krešimir Ćosić je rođen u Zagrebu ali je odrastao u Zadru gdje je i započeo svoju košarkašku karijeru 1965. godine u KK Zadar. Nastupao je i za Cibonu te igrao u Sloveniji i Italiji. Za europsku reprezentaciju igrao je 6 puta, a proglašen je najboljim igračem europskih prvenstava 1971. i 1975. godine.

2

Državno prvenstvo Jugoslavije osvojio je 6 puta, a košarkaški kup 4 puta. S Cibonom je osvojio Kup pobjednika kupova 1982. S državnom reprezentacijom Jugoslavije, za koju je nastupio 303 puta, osvojio je na europskom prvenstvu prvo (1973.,1975.,1977), drugo (1969., 1971., 1981.) i treće mjesto 1979. Da ne nabrajamo dalje, osvojio je gotovo sve što se može osvojiti u amaterskoj košarci.

Prema ostvarenim rezultatima riječ je o vjerojatno najboljem košarkašu bivše Jugoslavije, ali i jednom od najboljih košarkaša Europe u povijesti.

3

U periodu od 1969. do 1973. godine igrao je u SAD-u za Sveučilište Brigham Young. Bio je prvi ne-amerikanac kojeg su uzeli na draft u NBA. Godine 1972. Portland Trail Blazersi izabrali su ga kao broj 1 u 10. rundi drafta. Zatim je sljedeće godine izabran je od Los Angeles Lakersa u 5. rundi kao 15. izbor drafta.

Iako je imao nekoliko ponuda iz profesionalne NBA lige, Ćosić se odlučio za povratak u Europu. Mnogi stručnjaci smatraju kako je Ćosić mogao igrati zapaženu ulogu u NBA ligi i to u vrijeme kada ondje uopće nije bilo ne-američkih igrača. Bio je prvi Europljanin u sastavu All American (All Stars). Na Sveučilištu Brigham Young je dres s njegovim imenom i brojem 11 umirovljen 04. ožujka 2006. godine na počasnom mjestu gdje su samo dva košarkaška dresa umirovljena u povijesti te škole, Ćosićev dres i dres Danny Aingea igrača Boston Celticsa iz slavnih osamdesetih.

5

Trenersku karijeru počinje 1976. godine u slovenskom klubu Olimpija iz Ljubljane kao igrač/trener. Nakon završetka igračke karijere bio je uspješan i kao trener državne reprezentacije Jugoslavije. Kao trener reprezentacije Jugoslavije debitirao je na Europskom prvenstvu 1985. godine u Njemačkoj. Jugoslavenska reprezentacija pod njegovim vodstvom osvaja srebro na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. godine. 1966. godine uvršten je u prestižnu Kuću slavnih košarkaša (Basketball Hall of Fame) i to kao tek treći ne-amerikanac u povijesti, čime je američka javnost priznala veličinu i trag koji je ostavio na kontinentu koji je ujedno i kolijevka košarkaške igre.

55

Za vrijeme studija na Brigham Young Universityju u gradu Provou, u američkoj saveznoj državi Utah, Krešo Ćosić postao je sljedbenik Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana (poznata kolokvijalno kao Mormonska crkva). Kasnije je po povratku u Hrvatsku kao vjerni sljedbenik, 1975. godine, osnovao je mormonsku zajednicu u Hrvatskoj. Uz pomoć katoličkog svećenika Krešo Ćosić preveo je Mormonsku knjigu s engleskog na hrvatski jezik. Mormonova knjiga je izdana 1979. godine i taj Ćosićev prijevod se još uvijek koristi u Hrvatskoj.

99

Foto: YouTube

Po stjecanju neovisnosti Republike Hrvatske 1992. godine, radio je u diplomatskoj službi kao savjetnik ministra u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu.

Krešimir Ćosić preminuo je 25. svibnja 1995. godine, nakon kratke bolesti od raka limfoma, u Baltimoreu, SAD, s nepunih 47 godina života. Pokopan je na zagrebačkom Mirogoju 02. lipnja 1995. godine. Deset godina nakon smrti u Zagrebu je po njemu imenovan trg, Trg Krešimira Ćosića, kod Doma športova, a u Zadru jedna od ulica također nosi njegovo ime.

Hrvatski nacionalni košarkaški kup, u spomen na Krešu Ćosića, od 1998. godine nosi naziv Kup Krešimira Ćosića.

Komentari