Dan kad nas je napustio Freddie Mercury

Piše
Vedran Mikulić

Nov 24, 2018

24. studenog 1991. godine umro je britanski pjevač, pisac i producent Farrokh Bulsara, svijetu poznat kao Freddie Mercury.

Freddie je rođen u državi Zanzibar, koja 1964. postaje dio afričke države Tanzanije, pod imenom Farrokh Bulsara. Tanzanija mu je postumno dodijelila nagradu za osobu koja je iz Tanzanije otišla u svijet i postigla jako puno.

Capture

Majka Jer i otac Bomi porijeklom su bili Iranci koji su živjeli u Indiji. Freddie je pohađao englesku školu u Indiji, gdje je uzimao i lekcije iz sviranja glasovira. U istoj školi je i dobio ime Freddie.

Freddie Mercury – Ekscentrik ili najveća pjevačka zvijezda?

U Veliku Britaniju došao je s 18 godina i pohađao fakultet za umjetnost i grafički dizajn, što će se u karijeri grupe Queen primijetiti na omotima albuma, te ponekad i na garderobi sastava. Freddie je izradio i poznati logo grupe.

U Engleskoj je upoznao Rogera Taylora i Briana Maya, koji su zajedno s Timom Staffellom svirali u sastavu Smile. Nedugo nakon toga Staffell odlazi iz sastava i na njegovo mjesto dolazi Freddie. Dolaskom Freddieja koncepcija i izgled grupe se bitno mijenjaju, a upravo je Mercury dao novo ime grupi. Nešto kasnije, nakon nekoliko neuspješnih basista, dolaskom Johna Deacona, konačno je 1970. osnovan jedan od najpoznatijih svjetskih sastava – Queen.

Capture

S glasom nevjerojatnog opsega od čak četiri oktave, bio je jedan od najboljih vokala na tadašnjoj glazbenoj sceni, te se ujedno i danas smatra jednim od najvećih vokala u glazbenoj povijesti. Freddie je imao izuzetan talent za pisanje pjesama i melodija.

Njegova uvjerljivo najbolja i u svijetu najpoznatija pjesma je Bohemian Rhapsody, s albuma A Night at the Opera iz 1975. godine. U Britaniji se zadržala 9 tjedana na broju jedan top ljestvice.

15 nepoznanica o pjesmi “Bohemian Rhapsody”

Kroz daljnji razvoj karijere napisao je veliki broj pjesama koje su i danas vrlo poznate i još se uvijek mogu čuti na stadionima ili u dvoranama, kao We are the Champions, Crazy Little Thing Called LoveBarcelona, te prvu veliku uspješnicu grupe i publici vrlo omiljenu Love of My Life, koju je posvetio Mary Austin.

1987. godine, oko Uskrsa, Freddie je saznao da boluje od AIDS-a ali to nije javno priznao sve do 1991., dan prije smrti 24. studenog.

Jedan od njegovih posljednjih nastupa uživo bio je u mjuziklu Time u Dominion Theateru 14. travnja 1988. godine.

Capture

1991. godine izlazi posljednji album grupe Queen za Mercuryjeva života, Innuendo, koji sadrži dvije oproštajne pjesme – remek djelo The Show Must Go On i These Are the Days of Our Lives, koje su proglašene pjesmama godine u Velikoj Britaniji. Za ove pjesme mnogi vjeruju da ih je napisao Freddie, no stvarna istina je da su preostali članovi sastava Queen napisali te pjesme kao istinsku odu najboljem prijatelju.

Spot za pjesmu The Days Of Our Lives zadnje je pojavljivanje Freddieja u javnosti, odnosno zadnji kadar zabilježen kamerom. Spot je snimljen u crno-bijeloj tehnici zbog Freddiejeva lošeg zdravstvenog stanja. Nekoliko mjeseci prije smrti, mnogi su kroz spotove grupe Queen primjetili da je Freddie drastično smršavio, te su novinari sve više i češće počeli spekulirati da boluje od AIDS-a, što su on, članovi grupe i prijatelji energično opovrgavali.

Capture

Freddie je kremiran, ali je sam odlučio da se ne otkrije gdje je njegov pepeo. Samo Mary Austin zna gdje se pepeo nalazi.  Poslije smrti u oporuci je ostavio svoju kuću u otmjenoj četvrti Kensington, vrijednu od 12 milijuna funti, svojoj bivšoj zaručnici Mary Austin.

Freddie je bio biseksualac iako je s Mary Austin proveo 6 godina, nakon njihovog prekida ostali su najbolji prijatelji sve do njegove smrti. Njegov zadnji dugogodišnji partner bio je Jim Hutton, koji je umro 01. siječnja 2010.

1995. godine Queen objavljuje i posljednji album Made in Heaven, na kojemu se nalaze posljednje pjesme koje je Freddie uspio otpjevati. Za pjesmu Mother Love, Freddie je snimio vokale 2 tjedna prije smrti, no kako je za 2 tjedna umro, Brian May (gitarist) dovršio je zadnju kiticu i tako je nastala pjesma.

I sada, nakon 27 godina od njegove smrti, Freddieja se pamti po energičnom stilu nastupa, kao snažnog, izuzetno karizmatičnog i talentiranog glazbenika s iznimnim vokalnim sposobnostima, dok i na današnjoj glazbenoj sceni nema mnogo umjetnika koji imaju njegove sposobnosti.

Freddie je bio veliki umjetnik i imao mnogo darova, od kreiranja odjeće, do crtanja, skladanja, sviranja i pjevanja.

Komentari