Na današnji dan utemeljen je Hrvatski olimpijski odbor

Piše
Mateo Galić

Sep 10, 2017

Na današnji dan, 10. rujna 1991. godine, u Zagrebu, utemeljeno je najviše nevladino sportsko tijelo, Hrvatski olimpijski odbor (HOO).

Olimpijski pokret u Hrvatskoj je još 1894. godine počeo promicati dr. Franjo Bučar, no ideja o prijemu u međunarodnu olimpijsku obitelj mogla se ostvariti tek uspostavom samostalne Republike Hrvatske. Izražavajući stoljetnu želju hrvatskih sportaša i sportskih djelatnika da Hrvatska bude priznata članica Međunarodnog olimpijskog odbora na sjednici Hrvatskog olimpijskog odbora, održanoj 10. rujna 1991. godine, u Zagrebu je utemeljen Hrvatski olimpijski odbor i usvojena su Pravila Hrvatskog olimpijskog odbora.

1

Hrvatski olimpijski odbor osnovali su nacionalni sportski savezi 29 olimpijskih sportova i tri udruženja. Odluka o privremenom priznanju Hrvatskog olimpijskog odbora donesena je 17. siječnja 1992. godine u Lausanni od strane predsjednika i četiri potpredsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora.

Navedenom odlukom Međunarodni olimpijski odbor pozvao je Hrvatski olimpijski odbor da sudjeluje na 16. Zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu i na Igrama 25. Olimpijade u Barceloni.

Potpuno priznanje Hrvatskog olimpijskog odbora uslijedilo je na 101. zasjedanju Međunarodnog olimpijskog odbora u Monacu, 24. rujna 1993. godine.

Prvi predsjednik HOO-a bio je Antun Vrdoljak, drugi nekadašnji vaterpolist Zdravko Hebel, a treći i današnji predsjednik je Zlatko Mateša.

HOO svake godine na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta, koji se svake godine održava 17. siječnja u čast godišnjice primitka HOO u Međunarodni olimpijski odbor, dodjeljuje slijedeće nagrade:

  • Nagrada HHO-a Matija Ljubek
  • Trofej MOO-a
  • Nagrada Dražen Petrović
  • Izbor najuspješnijih sportaša HOO-a
  • Posebna priznanja HOO-a

Izvor: HOO

Komentari