Najam stana preko agencije

Piše
Ana Leko

Aug 16, 2015

U periodu prije početka akademske godine brucoši i studenti intenzivno tragaju za slobodnim stanovima za najam. Donosimo vam nekoliko savjeta i smjernica na koje treba pripaziti prilikom traženja stana preko agencije.

Početak traženja stana

Kraj ljeta, prije početka akademske godine i povratka studenata u Zagreb, period je u kojem se najčešće traže stanovi za najam. Ove će godine potraga biti žestoka s obzirom na to da je kapacitet studentskih domova smanjen zbog preuređenja. Kako bismo vam barem malo pomogli i olakšali taj proces, porazgovarali smo s direktoricom Adrias agencije za nekretnine Darijom Vrandečić koja nam je prenijela nekoliko korisnih savjeta.

Glavni uvjeti za najam stana

– brz internet

– odvojene spavaće sobe

– blizina javnog prijevoza

– blizina fakulteta

Vrlo je važno na vrijeme početi tražiti stan. Nije prerano čak ni u srpnju, a kolovoz je krajnji rok. Kada student pronađe odgovarajući stan čak i puno ranije nego što planira useliti u njega, može platiti kaparu i na taj način rezervirati stan, bez obzira što će početi boraviti u njemu tek od, na primjer, 1. rujna. Što se ranije počne tražiti stan to je veći i bolji izbor.

Studentima je glavni uvjet za odabir da stan ima funkcionalan brzi internet i dvije spavaće sobe koje su dovoljne i za prostor za učenje.

Većina stanova u ponudi je novoadaptirana s prosječnim namještajem, dnevnim boravkom, sobama i brzim internetom koji je studentima neophodan, a takve stanove i traže. Najpopularniji kvartovi su Trešnjavka i Trnje s cijenom stana od najviše 250 eura. Na te uvjete studenti i njihovi roditelji pristaju istog momenta.

Vremenski period za pronalazak stana uglavnom je jedan do dva dana. Ako se odlučite za razgledavanje stana on je u ponudi i to je mjerodavno, a ako vam se svidi – to je to. Već drugi ili treći dan to je stvar prošlosti. Dogovori „vidimo se za tjedan dana kad razmislimo i slično“ ne funkcioniraju.

Na što obratiti pozornost

Kada se traži stan za najam treba voditi računa o tome koliko je udaljen od fakulteta i javnog gradskog prijevoza te da kvadratura stana nije prevelika jer se u zimskim mjesecima računi za grijanje penju do neba. Također, vrlo je važno znati što točno želite. U tom je slučaju prednost ako angažirate neku agenciju za promet nekretninama.

Bitno je znati

– što točno želite?

– ne preveliki stan (zbog visokih režija)

– s kolikim budžetom raspolažete

Kada se stan traži preko agencije onda točno kažete što želite ili ne želite. Na primjer – ne želim podrum, vlažan prostor ili ne želim da gazda živi u kući. Mi to sve filtriramo jer unaprijed znamo što tko nudi i realni smo. Stanodavci često uljepšaju cijelu sliku i priču oko stana, a to često ispadne čista suprotnost od toga. Svojom selekcijom agencija olakša i ubrza proces traženja stana.

Preporučljivo je i potpisati ugovor  s najmodavcem. Tako se zna tko je točno u stanu, tko od roditelja plaća režije, pod kojim se uvjetima i što uzima za taj novac. Nije to nikakav kompleksan ugovor, ali ga je dobro imati jer u slučaju da se dogodi nekakav nered, što u zadnje vrijeme i nije često, onda se može nekoga pozvati na odgovornost. Na taj se način štite i najmodavci i najmoprimci.

Traženje cimera

Studentski život u unajmljenom stanu najčešće se povezuje uz sužvot s cimerom. Idealno bi bilo kada bi cimeri bili dragi prijatelji ili ljudi s koijima se odlično slažete. Međutim, situacija nije uvijek takva i često zbog toga dolazi do nezadovoljstva.

Studenti su najčešće zadovoljni odabranim smještajem, ali problem nastaje kada brucoši po prvi put žive s nekim cimerom kojeg si nisu sami izabrali. Otprilike nakon mjesec dana dobijemo povratnu informaciju funkcioniraju li cimeri u stanu dobro ili ne. Ako se cimeri ne slažu i jedan ode iz stana, nastaju problemi i za studenta i za stanodavca. Ako se cimeri slažu onda su zadovoljni i smještajem, ako se ne slažu onda im je sve krivo – i smještaj i gazda i cijena i sve ostalo. Cimere uglavnom traži agencija ili stanodavac, a važno je da su studenti na slično udaljenim fakultetima i da imaju podjednake budžete za najam.

Bilo bi idealno kada bi studenti koji se poznaju i dobro slažu zajedno potražili stan i živjeli skladno kao cimeri bez ikakvih problema. Ako vam cimeri nikada nisu bili problem, već dapače, držite se parole što ih je više, to bolje, razmislite o životu u jednom od hostela koji za članove x-ice nude posebne popuste.

Komentari