Nikad ne miješajte izbjeljivač i ocat

Piše
Lorena Sikavica

Jul 17, 2020

Udisanje otrovnih para može dovesti do kašlja, problema s disanjem, alergijskih reakcija pa čak i gadnih kemijskih opeklina. Dodavanje bilo koje kiseline u izbjeljivač stvorit će otrovnu klornu paru.

Potrošački stručnjaci iz tvrtke CHOICE upozorili su da se dva uobičajena sredstva za čišćenje ne smiju koristiti istovremeno, jer ispuštaju otrovne pare.

“Upozorenje: Nikad ne miješajte izbjeljivač i ocat zajedno – to stvara otrovni plin klor”, naglasili su stručnjaci.

Udisanje otrovnih para može dovesti do kašlja, problema s disanjem, alergijskih reakcija pa čak i gadnih kemijskih opeklina. Mnogi ljudi čine pogrešku u čišćenju. Stručnjaci za čišćenje godinama upozoravaju da će dodavanje bilo koje kiseline u izbjeljivač stvoriti otrovnu klornu paru.

Prije nego što se riješite plijesni u svom domu, stručnjaci iz CHOICE-a savjetuju da prvo procijenite površinu na kojoj su gljivice pričvršćene.- Ako se plijesan nalazi na nečemu što je super porozno, poput tekstila, odjeće ili namještaja, postoji velika vjerojatnost da je nećete moći ukloniti i možda ćete to trebati baciti – rekli su.

Neporozne površine poput tvrde plastike trebale bi biti relativno lakše za očistiti. Za one koji se bore s uklanjanjem plijesni na fugama u kupaonici, stručnjaci su rekli, da kad se jednom gljivice zahvate na tim područjima, da će ih biti gotovo nemoguće ukloniti.

Da biste stvorili otopinu za čišćenje, u tri kante pomiješajte 80 posto octa i 20 posto vode.

Koristite krpu od mikrovlakana za čišćenje mrlja od plijesni.

“Istu krpu treba isprati u drugoj posudi, a zatim je ponovo isprati u trećoj kako bi se osiguralo da ne dođe do unakrsne kontaminacije”, rekli su stručnjaci.

Stručnjaci su objasnili da izbjeljivač može ubiti gljivice, ali treba djelovati u 10-postotnoj koncentraciji.

“Čak i pri većoj potenciji, izbjeljivač neće prodrijeti u porozne materijale, tako da ako plijesan raste na žbuci, malteru ili drvu, izbjeljivač će ubit plijesan na površini, ali ne ispod njega”, objasnili su.

Postoje jednostavne stvari uz koje možete spriječiti plijesan da se ponovno pojavi negdje u kući, poput popravljanja propusnog krova ili razbijene cijevi, prenosi 24sata.

Komentari