Novi Sad – grad mladih koji mijenjaju svijet

Piše
x-ica tim

Jul 04, 2019

Novi Sad je grad koji će vas oduševiti brojnim karakteristikama, najprije zbog tolerancije i kulturne raznolikosti, ali i zbog svoje povijesti koja će fascinirati svakog posjetitelja ovog veličanstvenog grada.

Kada bi pogledali daleko u prošlost, koja je nama modernim ljudima gotovo nezamisliva, otkrili bi kako Novi Sad svoju povijesnu strukturnu jezgru osniva još u starom neolitiku, što potvrđuju brojna, pomno očuvana, nalazišta. Također, brojna nalazišta u blizini Novog Sada potvrđuju kako je taj prostor aktivan i korišten od prapovijesne ere pa sve do srednjeg vijeka pa iako je Novi Sad stekao status slobodnoga grada davne 1640. godine, grad neporecivo odiše mladenačkom karizmom i vitalnom energijom kakvu rijetko kada susrećemo.

Foto Novi Sad

Foto: Novi Sad

Grad mladih

Titula Prijestolnica mladih u Europi 2019. pripala je upravo Novom Sadu, što je jedan od razloga zašto smo posjetili ovaj pitoreskni grad koji se može pohvaliti bogatom ponudom različitog sadržaja i koji mladim ljudima pruža mnoge mogućnosti, ali i pogled u perspektivniju budućnost.

Novi Sad se danas polako, ali sigurno, pretvara u regionalno središte IT industrije gdje mladi IT-ovci iz cijelog svijeta doseljavaju na ovo područje koje im nudi spektre mogućnosti. Također, novosadska glazbena scena je u potpunom i gorućem razvitku jer mladim ljudima želi pružiti izbor svih mogućih žanrova glazbe na jednom mjestu kako bi oni mogli pronaći svoj vlastiti glazbeni izričaj koji je itekako važan u kreiranju svojeg vlastitog identiteta. Posljednjih godina Novi Sad je posebno počeo isticati mladenačku multikulturalnu scenu na kojoj se kreira avangardni, alternativni i pomalo buntovni umjetnički izražaj što je svakako traženo i poželjno u noćnom životu. Koliko puta vam se u Zagrebu dogodilo da vas u 4 sata ujutro konobari tjeraju van iz noćnog kluba jer je, eto, fajrunt? U Novom Sadu to vam se zasigurno neće dogoditi. Što se tiče noćnog života Novi Sad je poznat po noćnim klubovima koji imaju svoja vrata otvorena čitavu noć.

Mjesto koje morate posjetiti ako ste obožavatelj vrhunske pive i dobre zabave je craft pivovara Brauhaus gdje se vikendom održavaju cjelonoćni partyji na kojima nećete ostati “gladni” dobrog provoda. Jedno od najposebnijih lokacija u Novom Sadu svakako je PUBeraj u kojem možete uz dobru pivu sačekati svoj red za frizuru, jer je ovaj zanimljivi lokal ujedno i frizerski salon te nudi dvostruku uslugu. Nezaobilazan klub je svakako urbani klub Muzej koji je jedan od najpopularnijih mjesta za izlazak u Novom Sadu gdje će vas ritmovi domaće glazbe natjerati na ples. Na Petrovaradinskoj tvrđavi vikendima su otvoreni brojni ateljei gdje umjetnici organiziraju zabave na koje su svi dobrodošli te se uz malo kulturnog uzdizanja možete i odlično zabaviti do dugo u noć. Ako ništa od ovog nije vaša vizija dobrog provoda – ne brinite jer ćete sigurno pronaći noćni klub po vašem ukusu u Ulici Laze Telečkog koja je proglašena novosadskom ulicom noćnog života.

Foto Facebook PUBeraj

Foto: Facebook PUBeraj

OPENS Youth Fair – univerzalni glazbeni užitak

Foto Facebook Opens Youth Festival

Foto: Facebook Opens Youth Festival

Ako vas zanima glazbena scena u Novom Sadu se nude brojni glazbeni festivali od kojih je svakako najpoznatiji Exit Festival kojem prethodi dvodnevni OPENS Youth Fair na kojem se možete dobrano glazbeno “zagrijati” prije samog Exit Festivala.

Osma manifestacija OPENS Youth Fair-a održala se 2. i 3. srpnja 2019. godine te je pružila bogat glazbeni i interaktivni program mladima koji dolaze iz čak 70 zemalja diljem svijeta uoči najvećeg glazbenog festivala Exita. Opens nosi titulu jedinog turističkog festivala za mlade na otvorenom, a održavat će se na dvije glavne lokacije u samome centru grada, na Trgu Slobode i u Katoličkoj porti gdje će posjetitelji moći potpuno besplatno uživati u zanimljivim glazbenim sadržajima ali i upoznati se sa sadržajima koje pružaju drugi gradovi iz zemlje i regije koje će predstaviti turističke organizacije iz cijele Srbije i regije pa tako i turističke agencije koje će prezentirati cjelokupnu ponudu putovanja i događanja za mlade tijekom cijele godine. Program se bazira na novim i atraktivnim glazbenicima koji će vam sigurno podići raspoloženje do maksimuma. Krcat grad koji vrvi ljudima iz cijelog svijeta u potrazi za sadržajem koji će ih obogatiti za cijeli život, mjesto je na kojem jednostavno morate biti. Neki od bendova koji će nastupati su Ničim izazvan, koji surađuju s poznatom grupom SARS na brojnim projektima, Nipplepeople, Del Arno Band i mnogi drugi. Na festivalu će nastupiti i brojne plesne grupe koje će svojim ekspresivnim pokretima dodatno obogatiti program festivala. Također, mjesto koje je neizbježno na samom festivalu je svakako Noćni Bazar na kojem će brojni novopečeni ali i poznati umjetnici izlagati svoje umjetničke radove koje ćete moći kupiti na njihovim šarenim štandovima.

Detaljni program OPENS Youth Fair-a može pogledati na stranici: https://www.youth-fair.com/

Exit Festival – simbol slobode izražavanja

Foto Facebook Exit Festival (3)

Foto: Facebook Exit Festival

Exit Festival, koji se ove godine održava od 4. do 7. srpnja, je nagrađivani ljetni glazbeni festival koji se već godinama održava na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Festival je osnovan 2000. godine, a pokrenut je na inicijativu studenata koji su se borili za slobodu govora u Srbiji i regiji. Danas je Exit simbol mladenačkog bunta koji se odupire svim nepravednostima koje nisu u skladu s osnovnim vrijednostima demokracije i upravo zbog toga Petrovaradinska tvrđava nosi titulu “Tvrđava mira”. Exit Festival se zbog svojeg utemeljenja uspoređuje s Big Bangom jer je festival pokrenut na početku novog tisućljeća kreirajući oko sebe jedan zaseban svemir koji će se nastaviti razvijati u istom smjeru.

Posebnost ovog jedinstvenog glazbenog festivala je da tijekom održavanja cijeli Novi Sad vrvi mladima koji preplavljuju ulice grada. Exit Festival se može osjetiti na svakom trgu i svakoj sporednoj ulici jer tih nekoliko dana Novi Sad naprosto živi i diše za Exit. Na Petrovaradinskoj tvrđavi pozornice su raspoređene na različitim lokacijama što znači da ljudi tijekom festivala cirkuliraju i mijenjaju scene na kojima se nalaze vrhunski glazbenici. Za sve zaljubljenike u glazbu, Exit je prava poslastica jer će vas oduševiti program ovogodišnjeg festivala na kojem vas čekaju neki od najpoznatijih izvođača na svijetu: avangardni i svjetski poznati bend The Cure, Skepta koji nosi titulu jednog od najutjecajnijih glazbenika današnjice u Velikoj Britaniji, The Chainsmokers koji su se proslavili pjesmama poput Closer, Selfie i Don’t let me down, a na ovogodišnjem programu još vas očekuju i DJ Snake, Carl Cox, Solomun i još mnogi drugi. Ako ste spremni na nezaboravni događaj, plesanje do jutra uz svjetske hitove i energetsku eksploziju pored koje nitko ne može ostati ravnodušan, onda je Exit Festival pravo mjesto za vas.

Sve dodatne informacije i program Exit Festivala možete pronaći na stranici: https://www.exitfest.org/en/

Autor teksta: Tara Šitum 

Komentari