Održan prvi Kongres studenata prava „Organizirani kriminalitet“

Piše
Iva Bucić

Apr 25, 2016

Splitski Pravni fakultet prošlog je tjedna, od 20. do 22. travnja, ugostio prvi kongres studenata prava s temom Organiziranog kriminaliteta.

Na kongres u organizaciji Studentskog zbora Pravnog fakulteta u Splitu, ELSA-e Split i Splitske debatne unije, odazvao se velik broj sudionika, mahom studenata. Sve je započelo svečanim govorom predsjednika Organizacijskog odbora Stipe Kliškinjića. Nakon njega je uslijedio govor dekana Pravnog fakulteta u Splitu Željka Radića, koji je u svom govoru zahvalio svima na inicijativi povodom ovog projekta, kao i svih ostalih – što prošlih, što budućih.

Na Kongresu se oglasila i predsjednica Studentskog zbora Pravnog fakulteta u Splitu, Maja Čelan koja je pozvala na studentski aktivizam sudjelovanjem u raznim projektima poput ovoga. Poseban doprinos dala je i Anita Kurtović-Mišić, dugogodišnja članica Upravnog odbora Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti, koja je izrazila ponos zbog organizacije kongresa.

Splitska debatna unija s debatom na temu Prostitucija-da ili ne potakla je lavinu komentara sudionika, a riječi je bilo i o prijevarama na štetu financijskih interesa EU i lančane igre. Naime, Lucija Sokanović, predstojnica Zavoda za kaznenopravna i kriminološka istraživanja Ivan Vučetić iznijela je i objasnila koncept ovakve vrste organiziranog kriminala u Europskoj uniji. U istom tonu nastavilo se i predavanje sutkinje Kaznenog odjela Općinskog suda u Splitu, Marine Boko koja je studentima pričala o slučajevima organiziranog kriminaliteta  iz sudske prakse.

Za kraj prvog dana sudionici su imali priliku pogledati film Trgovina ljudima čime je na prigodan način završen prvi dan prvog Kongresa studenata prava.

Drugi dan Kongresa započeo je predavanjem docentice Marije Boban na temu informacijske i komunikacijske tehnologije. Sudionike Kongresa zaintrigirala je isticanjem važnosti zaštite podataka na internetu te je ukazala na činjenicu da je internet danas svugdje prisutan i da svi korisnici interneta moraju na što bolji način zaštiti svoje podatke da ne bi došlo do zlouporabe, čak i u svrhu organiziranog kriminaliteta i trgovine ljudima.

Među govornicama se našao i sudac Županijskog suda u Splitu Bruno Klein. On je govorio o organiziranom kriminalitetu s gledišta Kaznenog zakona te je sudionicima iscrpno i svrhovito prenio teorijsko znanje. Riječ je nakon njega preuzela Natalija Petković, zamjenica ravnateljice USKOK-a. Petković je govorila o ustroju i djelovanju Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te je sudionicima približila rad i djelovanje USKOK-a.

Posljednje predavanje drugog dana Kongresa održao je poznati splitski odvjetnik Jadran Franceschi o ulozi branitelja u kaznenom postupku čime je predstavio perspektivu okrivljenika i sve izazove s kojima se susreće branitelj okrivljenika u kaznenom postupku.

Osim toga, posljednjeg dana Kongresa bivši predsjednik Ivo Josipović govorio je o pretvorbi i privatizaciji te se u svom opsežnom predavanju osvrnuo i na presudu Ustavnog suda u slučaju Sanader. Ništa manje zanimljivo nije bilo ni predavanje suca Kaznenog odjela Županijskog suda u Splitu Slavka Lozine na temu zloporabe položaja i ovlasti i poticanja na kazneno djelo.

Još jedan doprinos ovom Kongresu dao je i ravnatelj PNUSKOK-a i  poseban izaslanik ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića, Ante Orlović koji je sudionicima predavao o ustroju, nadležnosti i djelovanju Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i uz slučajeve iz prakse potkrijepio sve navedeno.

Posljednje predavanje Kongresa održao je Ante Gudelj, koji je veoma stručno iznio kako teorijsko znanje tako i praktične primjere o sprječavanju pranja novca. Sudionici su bili veoma zainteresirani za navedenu temu te je jednosatnim predavanjem Gudelj doista uspio sudionicima približiti načine sprječavanja kaznenih djela,a pogotovo pranja novca.

Predsjednik Organizacijskog odbora Stipe Kliškinjić nije mogao skriti ponos što je ovaj Kongres postao još jedan uspješan projekt Pravnog fakulteta u Splitu. Nakon zahvale svom Organizacijskom odboru, Kliškinjić je podijelio potvrde o sudjelovanju svim prisutnima te završnim riječima zatvorio prvi – svakako se nadamo ne i zadnji – Kongres studenata prava.

Photo galerija (17 slika)

Komentari