Otvaranje Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture

Piše
Lorena Sikavica

Jun 28, 2018

Svečano otvaranje Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture održat će se u ponedjeljak, 2. srpnja u 9 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14). 

Sveučilišnu školu hrvatskog jezika i kulture dugi niz godina zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska matica iseljenika.

Na svečanom otvaranju polaznike će pozdraviti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, prof. i voditeljica Sveučilišne škole hrvatskog jezika i kulture prof. dr. sc. Zrinka Jelaska.

U radu Sveučilišne škole ove godine sudjeluje 28 polaznika iz 16 europskih i prekooceanskih zemalja (Austrija, Slovenija, Francuska, Mađarska, Njemačka, Nizozemska, Švicarska, Velika Britanija, Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, SAD, Argentina, Meksiko, Čile i Australija).

Kao i prethodnih godina, Školu će polaziti i stipendisti s partnerskih sveučilišta. Ove godine desetero stipendista dolazi sa Sveučilišta u Grazu, Sveučilišta u Beču, Sveučilišta u Glasgowu, Sveučilišta u Ljubljani, Sveučilišta u Rosariju, Humboldt sveučilišta u Berlinu, Sveučilišta Pontificia Universidad Catolica de Chile te Instituta Filip Kaušić (Austrija).

Sveučilišna škola namijenjena je mladeži hrvatskog podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj te naučiti ili usavršiti hrvatski jezik.

Akademski program obuhvaća 120 školskih sati nastave (105 obveznih i 15 sati izbornih nastavnih sati), pri čemu se jezična nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Znanje hrvatskog jezika dijeli se na tri razine – početnu (1,2,3), srednju (1,2,3) i naprednu (1,2).

Akademski dio programa održat će se u učionicama u zgradi Ureda za međunarodnu suradnju u Zvonimirovoj 8.

Program iz hrvatske kulture i povijesti sastavni je dio Škole koji organizira Hrvatska matica iseljenika. Uključuje akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti, stručno vođene posjete muzejima, galerijama, umjetničkim izložbama, kulturnim i znanstvenim ustanovama, odlaske na kazališne predstave i koncerte, susrete s poznatim hrvatskim umjetnicima, kao i studijske izlete u Hrvatsko zagorje i na Plitvička jezera.

Polaznici koji polože ispite u okviru Sveučilišne škole hrvatskog jezika i kulture dobit će diplomu Sveučilišne škole, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o ostvarenih 8 ECTS bodova za Hrvatski jezik i 1 ECTS bod za Hrvatsku kulturu.

Rad ovogodišnje Sveučilišne škole hrvatskog jezika i kulture službeno će započeti u subotu, 30. lipnja, a završiti u petak, 27. srpnja, kada će polaznicima biti uručene diplome.

Komentari