Kako maksimalno iskoristiti nastavu na daljinu

Piše
Petra Haleš

Oct 22, 2020

Nastava na daljinu, i to stjecajem nepredviđenih okolnosti, postala je našom svakodnevnicom. Ono što nam se dogodi a ne možemo promijeniti najbolje je prihvatiti, a potom i prilagoditi se. Isto nekima može biti frustrirajuće, dok će ga drugi prepoznati kao priliku. Nije teško pogoditi u kojoj grupi bi željeli biti.

“Pandemija je širenje infekcijske bolesti u širokim regijama globalnih razmjera”. Jedna od posljedica pandemije je i karantena, tj. “…mjera kojom se sprečava širenje zarazne bolesti putem izolacije oboljelih ili inficiranih od ostalih zdravih osoba…” dolazi od talijanske riječi “quarante” (četrdeset) jer je izolacija obično trajala 40 dana” (Izvor: Wikipedia).

Danas živimo u doba digitalne revolucije obilježeno pandemijom korona virusa. U vremenu privremene, ograničene izolacije.

Po prvi puta dogodilo se nešto što će drastično ubrzati modernizaciju procesa učenja. Pomalo “prenaglo” ali činjenica je da online nastava i učenje sve više mijenja ulogu predavanja “ex cathedra”. Nastava na daljinu donosi specifične izazove, posebno ako niste pripremljeni. No evo kako iz svega izvući ponešto dobrog i za sebe i naučiti nešto više.

Prednosti nastave na daljinu:

– studenti proces nastave prilagođavaju svojoj individualnosti
– komunikacija sa profesorom je individualizirana putem chat opcija
– mogućnost praćenja iskustava drugih studenata
– ušteda sredstava namijenjenih studiranju
– lakši pristup procesu introvertiranim studentima
– izgradnja osobnosti temeljenoj na samodisciplini

Nedostaci nastave na daljinu:

– manjak motivacije
– odustajanje od studija
– mogućnost polaganja ispita “linijom manjeg otpora”
– gubitak komunikacijskih vještina.

Da, nije baš tako lako mijenjati bilo kakve ustaljene obrasce. Sretna okolnost je ta da smo svjedoci niza promjena u bližoj povijesti a samim time smo bili prinuđeni na suživot s riječju “prilagodba”. Upravo ta riječ je bitna za cijeli kontekst ove teme koju promišljamo.

Savjeti za lakšu prilagodbu i prevladavanje nastave na daljinu

Evo i nekoliko bitnih koraka, koje neće biti teško primijeniti, a mogu vam pomoći u kvalitetnom prevladavanju “nastave na daljinu” uzrokovane korona pandemijom:

1. Odredi koji je tvoj tip učenja

Jednom kad odlučite gdje ćete učiti, introspekcijom zaključite koji ste “tip” – vizualni, auditivni, noćni, jutarnji… Ova zadaća će biti sve prije nego laka. Ali, u konačnici bit će vam od velike koristi. Od pomoći može biti i metoda slična tzv. “SWOT” metodi. Precizno, nepristrano, objektivno analizirajući svoje osobne prednosti, slabosti, prilike, opasnosti…doći ćete do zadovoljavajuće “spoznaje” samog/same sebe a koja će vam postati izvrstan alat za kreiranje vlastitog načina procesa učenja.

2. Stvorite svoje radno okruženje

Stvorite vlastito okruženje za učenje. Bez obzira da li je vaš radni prostor kuhinjski ili radni stol, balkon… Važno je odrediti koje vam okruženje najbolje odgovara te da isto odvojite od mjesta za opuštanje. Eksperimentirajte kako biste otkrili koje najbolje djeluje na vašu produktivnost. Kontinuirano dovršavajući obveze na istom mjestu, počet ćete uspostavljati svakodnevnu rutinu. Samo mali podsjetnik – gdjegod odlučili raditi, pazite da imate brzi pristup internetu kako biste mogli neometano pratiti predavanja.

3. Tretirajte nastavu na daljinu kao posao

Probudite se svaki dan u isto vrijeme i organizirajte dan – odmah odvojite vrijeme za praćenje nastave, učenje, ručak i pauze između. Na ovaj način ćete održavati utvrđen raspored i usavršiti vještinu samoorganizacije. Svakodnevno provjeravajte Edunetu kako bi bili u toku sa svim novostima na sveučilištu.

4. Organizirajte svoj dnevni, tjedni i mjesečni raspored

Organizirajte detaljno svoj raspored – odredite vrijeme za praćenje predavanja, učenje i rad na projektima i postavite podsjetnike za iste. Studiranje “od doma” može biti izuzetno zahtjevno i stresno, ali organizacija natrpanog rasporeda ne treba biti izvor dodatnih frustracija. Za pomoć posegnite za dostupnim besplatnim alatima poput Google kalendara, kao i savjetima za organizaiciju o kojima smo već pisali.

5. Izbjegnite “ležeran pristup”

Pod obvezno izbjegnite učenje u odjeći za spavanje, kao i drugoj tzv. “namjenskoj odjeći”. Zaboravite na učenje u ležećem položaju, s hranom i pićem “na” ili u blizini. Uklonite oko sebe sve ono što vas podsjeća na “izvannastavne” aktivnosti.

6. Uklonite distrakcije

Od Netflixa do društvenih mreža koje mame iza ekrana, tu su još i druge distrakcije: mobitel, nered u prostoru, predmeti jarkih boja… Uključite opciju “Do not disturb” na svom mobilnom uređaju i laptopu kako bi ostali fokusirani. Zatvorite vrata prostorije u kojoj prisustvujete e-nastavi, osigurajte brzu internetsku vezu, pripremite bilježnicu za zabilješke, rezervne olovke i održite svoje mjesto za rad urednim i organiziranim.

7. Uklonite tjelesni i mentalni umor

Oba navedena “umora” su koliko različiti, toliko su i u interakciji. Izolacija je idealna prilika da poradite na tzv. “zdravim navikama” kao što su: zdravlju primjerena prehrana, unos tekućine, mjerljiv i redovan ritam spavanja, ritam učenja sukladan vašem netom napravljenom dnevnom, tjednom i mjesečnom planu učenja (ali s obveznim pauzama!), svakodnevna tjelovježba. “U zdravom tijelu je i zdrav duh”, zar ne?

8. Unutarnji ometači

Ukloniti tzv. unutarnje ometače, pomalo je kompleksniji proces. Unutarnji ometači u pravilu su povezani s vašim mislima, osjećajima i tijelom. O ovoj temi se mogu napisati tisuće stranica. Svi mi imamo unutarnje ometače, no dokle god su na razini koja nas ne ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, ok!

Što možete očekivati na kraju vašeg angažmana na svemu navedenom?

I na kraju…koje posljedice vašeg angažmana na svemu navedenom možete očekivati?
Za početak, evo koje:

1. Postat ćete discipliniraniji
2. Naučit ćete postaviti svoje osobne, realne ciljeve
3. Napravit ćete prvi korak ka “oslobođenju” od onoga što vas uznemirava (uklonit ćete energetske “vampire”, te druge stvari koje koje vam unose nemir u život)
4. Otkrit ćete koja je metoda učenja (teme, način, vrijeme…) za vas najprihvatljivija
5. Sve prethodno navedeno pomoći će vam da postanete zadovoljniji, pozitivniji, sretniji i jači.

A sve to će vam itekako trebati u vremenima koja su pred nama, piše libertas.hr.

Foto: Pixabay

Komentari